Конституційний Суд розгляне законність відкриття ринку землі

Дата: 28 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Конституційний Суд розгляне на відповідність Конституції закон про ринок землі.

Про це повідомили на сайті суду. 

Парламент ухвалив закон про обіг земель сільськогосподарського призначення в березні поточного року. Зняти мораторій на продаж сільськогосподарських земель новим президенту та парламенту ще до виборів рекомендували правозахисники. Вони нагадували, що через запровадження заборони власники паїв не могли вільно розпоряджатися своєю власністю, продавати землю або отримувати справедливу ціну від її оренди. Це, своєю чергою, призвело до тіньового ринку землі та корупції.

Окрім цього, мораторій порушував і права людини. Такого висновку дійшли в ЄСПЛ, коли розглядали справу “Зеленчук і Цицюра проти України”. Суд тоді також зобов’язав українську владу лібералізувати законодавство й скасувати мораторій.

Скаргу на закон про ринок землі в травні подали 48 народних депутатів. Вони наголошували, що документ не відповідає низці статей Конституції, зокрема першій, у якій ідеться, що Україна є суверенною і незалежною, демократичною, соціальною, правовою державою.

Розгляд скарги відбудеться 29 вересня на відкритій частині пленарного засідання КСУ.

Нагадаємо, що, за даними Держгеокадастру, за 19 років, поки існував мораторій, померли близько 1,5 млн осіб, які так і не змогли продати свої сільгоспземлі. Відомо, що право власності належить до прав людини, яке захищено статтею 1 Першого протоколу до Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter