КСУ має розтлумачити норму про невідворотність покарання стосовно воєнних злочинців – експерт

Дата: 10 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Конституційний Суд має розтлумачити статтю Основного закону про невідворотність покарання відповідно до міжнародних зобов’язань України. 

Про це у Верховній Раді повідомив Микола Гнатовський, президент Європейського комітету з питань запобігання катуванням та доцент кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин Київського національного університету ім. Т. Шевченка. 

“У ст. 58 Конституції сформулювано заборону зворотної дії кримінального закону в значно категоричніших формулах, ніж вимагалося та ніж це є в міжнародному праві. Досить порівняти ст. 58 Конституції та ст. 7 Європейської конвенції з прав людини як стандарт, на який варто орієнтуватись”, – пояснив Микола Гнатовський і звернув увагу, що конвенцію ухвалили після Міжнародного трибуналу в Нюрнберзі та післявоєнних процесів.

Як відомо, наразі ст. 58 Конституції проголошує, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи. Ніхто не може відповідати за діяння, які на час їхнього вчинення не визнавалися законом як правопорушення.

Конвенція з прав людини визначає, що принцип невідворотності покарання “не є перешкодою для судового розгляду та покарання будь-якої особи за будь-яку дію чи бездіяльність, яка на час її вчинення становила кримінальне правопорушення відповідно до загальних принципів права, визнаних цивілізованими націями”.

Нагадаємо, 5 лютого Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності рекомендував народним депутатам ухвалити в першому читанні законопроєкт про воєнних злочинців №2689. Проти виступили народні депутати “Опозиційної платформи – За життя”. 

Законопроєкт покликаний погодити українське законодавство з міжнародним гуманітарним та міжнародним кримінальним правом. Його ініціювали та розробили платформа “Правозахисний порядок денний”, науковці та міжнародні експерти на виконання Плану дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини, рішення РНБО та низки резолюцій ПАРЄ.

Напередодні українські правозахисні організації та потерпілі від катувань під час російсько-української війни закликали парламент ухвалити законопроєкт №2689.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter