Конгрес США може ухвалити закон, що засуджує утиски Росією вірян у Криму та ОРДЛО

Дата: 16 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Цього тижня до Конгресу США планують внести законопроєкт із підтримки свободи віросповідання на території України, в якому засуджують утиски вірян у Криму та ОРДЛО з боку РФ.

Про це повідомляє “Голос Америки”.

Розробили документ конгресмени Джо Вілсон та Еммануель Клівер. У законопроєкті чітко прописано, що Росія є відповідальною за порушення в ОРДЛО та Криму, та, зокрема, йдеться про те, що Кремль переслідує мирні релігійні громади на цих територіях навіть більш жорстко та широко, ніж на території РФ.

Автори документа вказують, що переважно утиски окупаційної влади спрямовані проти Православної церкви України, Української греко-католицької Церкви, протестантів та “Свідків Єгови”.

“Більше ніж п’ять років Росія незаконно окуповує Крим та контролює частину Донбасу збройними формуваннями, якими вона командує. Службовці та найманці Кремля викрадають, ув’язнюють та катують людей у цих регіонах за їхню віру. Російські посадовці є винними, і цей законопроєкт допоможе притягнути їх до відповідальності”, – зазначив Джо Вілсон.

Якщо документ підтримають у Конгресі, президент Сполучених Штатів буде зобов’язаний брати до уваги порушення прав вірян і на окупованих та контрольованих Росією територіях під час рішення, чи заносити Росію до переліку країн, дії яких спричиняють особливу стурбованість у цій сфері.

Як відомо, російська влада на окупованих територіях фактично не визнає свободи релігії і розглядає її як колективну категорію, що залежить від рівня лояльності до російської влади. Водночас, за даними правозахисників, на окупованих територіях Донбасу ситуація з дотриманням свободи віросповідання значно гірша, ніж у Криму, адже більшість громад фактично припинили своє існування, а свобода думки, совісті та віросповідання відсутня як явище.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter