Конфлікт у Богунському лісі: жителі Довжика заявляють про продовження скандального будівництва

Дата: 25 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Жителі села Довжик на Житомирщині, що понад місяць вели перемовини із забудовником ТОВ “Аскона-Південь”, протестуючи проти зведення заводських будівель у Богунському лісі неподалік їхніх домівок, заявили про продовження будівництва.

Як розповіла виданню ZMINA місцева жителька Алла Бузун, будівельники приїхали разом із поліцією і встановили паркан, щодо якого раніше в громади був конфлікт із будівельниками.

Паркан уже побудували – зараз почнуть вирізати ліс. Ми писали в прокуратуру звернення, зараз (сусіди. – Ред.) поїхали в прокуратуру з’ясувати, чому нам не надали відповіді“, ­– каже активістка.

Правозахисниця Ольга Решетилова, яка моніторить розвиток конфлікту, говорить про стеження напередодні за активними жителями Довжика з боку місцевих силовиків.  

Також вона вказує на те, що на території Богунського лісу є масові поховання, тому ця місцевість має охоронюваний статус.

А ми продовжуємо історію про те, що відбувається в Богунському лісі під Житомиром. Після кількатижневих намагань…

Опубліковано Ольгою Решетиловою Четвер, 25 червня 2020 р.

Охоронний статус місця Міністерство культури та інформаційної політики підтвердило і у відповіді на запит видання ZMINA.

Окрім того, у департаменті культури, молоді та спорту Житомирської обласної адміністрації у відповідь на запит видання ZMINA повідомили, що ТОВ “Аскона-Південь” не узгоджувало з ними будівництва в Богунському лісі, де розташовані охоронювані законом як пам’ятки ділянки з похованнями розстріляних під час Другої світової війни людей.

 

Жителі села Довжик у передмісті Житомира, що виступають проти будівництва на території Богунського лісу, провели 19 травня спільні збори разом із забудовником ТОВ “Аскона-Південь” та представниками місцевого самоврядування. Це відбулося після того, як 16 травня охорона забудовника побила кількох учасників мирного мітингу, які намагалися перешкодити зведенню паркану навколо майбутнього будмайданчика. На зустрічі домовилися про те, що присутні депутати запропонують на розгляд місцевої ради можливість викупити згадану ділянку в підприємства для того, щоб зупинити там вирубування лісу.

Директорка Житомирської філії компанії “Аскона-Південь” Оксана Лисянська в коментарі журналістам Zhytomyr.info напередодні заявляла, що підприємство має всі документи, які підтверджують право власності на цю земельну ділянку, що його воно набуло за допомогою купівлі-продажу.

Жителі Довжика тим часом наполягають, що будівництво незаконне. За їхніми даними, Національна поліція Житомирщини розслідує провадження за обставинами незаконного та самоправного заволодіння ТОВ “Аскона-Південь” та ТДВ “Житомирський дослідно-експериментальний завод нестандартного устаткування” земельними ділянками лісового фонду ДП “Житомирське лісове господарство” в селі Довжик. За цими даними, у 2015 та 2016 роках між лісовим господарством та заводом було укладено договори про встановлення безоплатного земельного сервітуту на згаданій ділянці для проїзду транспортних засобів.

Підприємству заборонялося робити самовільні вирубування та пошкоджувати наявні на земельній ділянці насадження, а також використовувати земельні ділянки в цілях, не пов’язаних з умовами договору та законодавства, але надалі вказані землі було загороджено, забетоновано, на них побудовано об’єкти промислового призначення, і все це майно зареєстровано на праві власності за ТОВ “Аскона-Південь”.

В обласному управлінні Національної поліції підтвердили виданню ZMINA станом на 22 травня 2020 року, що розслідується провадження від 16 серпня 2018 року за фактом самовільного заволодіння землею в селі Довжик, зокрема проводяться слідчі дії щодо обставин використання земель лісового фонду, будівництва на них об’єктів та реєстрації їх за правом власності ТОВ “Аскона-Південь”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter