Конфлікт навколо будівництва у Богунському лісі: протестувальники заявляють про побиття

Дата: 19 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Жителі села Довжик у передмісті Житомира, що виступають проти будівництва на території Богунського лісу, провели 19 травня спільні збори разом із забудовником ТОВ «Аскона Південь», та представниками місцевого самоврядування. Це відбулося після того, як 16 травня охорона забудовника побила кількох учасників мирного мітингу, які намагались перешкодити зведенню паркану навколо майбутнього будмайданчика.  

Правозахисниця Ольга Решетилова, яка відстежує перебіг ситуації на місці, розповіла виданню ZMINA, що встановити особи нападників або хоча б охоронну фірму, яку ті представляють, наразі жителям не вдалося.

 “На той час уже другий чи третій день тривали суперечки між забудовниками і місцевими мешканцями, бо перші почали зводити паркан, а місцеві просто стояли там мирно і не давали їм таким чином проводити монтажні роботи. Але вони нагнали свою воєнізовану охорону зі спецзасобами і в камуфляжі, яка застосувала силу до мирних мітингувальників, використала газові балончики, повалила на землю кількох наших сусідів і завдала їм легких тілесних ушкоджень”, – зазначила вона.

Добрий день.Мій рідний дім сьогодні. Мої сусіди б‘ються з тітушками. Моїй мамі в обличчя пшикають газовим балончиком. Все для того, щоб на захоплених землях Аскона Південь могли виробляти товари для постачання в окупований Крим.Початок історії тут https://www.facebook.com/100000664945046/posts/3159019090796891/?d=n

Опубліковано Ольгою Решетиловою Субота, 16 травня 2020 р.

За словами Решетилової, мітингувальники викликали поліцію, та приїхала, але відмовилася реєструвати заяву про правопорушення.

У сусідів склалося враження, що поліція була на боці цієї воєнізованої охорони. Тобто стандартна історія: таке було і в Протасовому яру у Києві, і в Одесі, коли відбувалась забудова Літнього театру”, – каже правозахисниця.

Центр прав людини ZMINA звернувся до головного управління Нацполіції Житомирщини щодо інциденту та очікує на відповідь.

Тим часом, за словами Ольги Решетилової, 19 травня відбулися спільні збори і переговори між представниками забудовника – ТОВ «Аскона Південь», місцевими жителями села Довжик, упритул до житла яких починається будівництво, та представниками самоврядування Оліївської сільської об’єднаної територіальної громади, якій підпорядковується Довжик. На зустрічі домовились про те, що присутні депутати запропонують на розгляд місцевої ради можливість викупити згадану ділянку у підприємства з тим, щоб зупинити там вирубку лісу.

Повернутися до вирішення проблеми з будівництвом у Богунському лісі мають на ще одних зборах, які постановили провести до 29 травня.

Як зазначила Ольга Решетилова, ініціативна група жителів села Довжик має намір все одно звертатися до органів правопорядку щодо незаконності проведення будівництва на цій ділянці.

Хай там як, але ми будемо писати заяви до правоохоронних органів щодо невиконання рішень суду 2013 року, згідно з якими ці ділянки повинні бути у власності державного лісгоспу. Ми будемо писати запити до Міністерства культури, до Інституту національної пам’яті з тим, щоб вони дали, по-перше, оцінку тому, що відбувається, а по-друге, пояснили, чи може будь-яке підприємство вести на цій ділянці будівництво. Ми з’ясували, що ця територія належить до об’єктів культурної спадщини, тут у 2016-2017 роках навіть проводили розкопки, які підтвердили поховання близько 14 тисячі людей, і це все входить у історико-культурний ансамбль, який включає і село Довжик, і сусіднє село Іванівка”, – зауважує Решетилова.

Директорка Житомирської філії компанії «Аскона Південь» Оксана Лисянська у коментарі журналістам Zhytomyr.info напередодні заявляла, що підприємство має усі документи, які підтверджують право власності на цю земельну ділянку, що його воно набуло шляхом купівлі-продажу.

Жителі Довжика, тим часом, наполягають, що будівництво – незаконне.  За їхніми даними, Національна поліція Житомирщини розслідує провадження за обставинами незаконного та самоправного заволодіння ТОВ “Аскона-південь” та ТДВ “Житомирський дослідно-експериментальний завод нестандартного устаткування” земельними ділянками лісового фонду ДП “Житомирське лісове господарство” в селі Довжик. За цими даними, у 2015 та 2016 роках між лісовим господарством та заводом було укладено договори про встановлення безоплатного земельного сервітуту на згаданій ділянці для проїзду транспортних засобів.

Підприємству заборонялося здійснювати самовільні вирубування та пошкоджувати наявні на земельній ділянці насадження, а також використовувати земельні ділянки в цілях, не пов’язаних з умовами договору та законодавства, але надалі вказані землі було загороджено, забетоновано, на них побудовано об’єкти промислового призначення, та все це майно зареєстровано на праві власності за ТОВ “Аскона-південь”.

15 травня Центр прав людини ZMINA звернувся до управління Національної поліції Житомирської області із запитом щодо цього провадження і очікує на відповідь.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter