У Богунському лісі на Житомирщині активісти протистоять незаконній забудові

Дата: 15 Травня 2020
A+ A- Підписатися

На околиці села Довжик на Житомирщині прямо зараз відбувається протистояння між місцевими жителями та забудовником ТОВ “Аскона-південь”, що зводить паркан навколо ділянки лісу, стосовно якої поліція розслідує провадження про її незаконне захоплення для будівництва заводу.

Про це повідомила правозахисниця Ольга Решетилова на своїй фейсбук-сторінці.

Очевидці подій розповіли виданню ZMINA, що все відбувається мирно, поліція прийняла заяви від обох сторін, але будівельники продовжують спроби зведення паркану.

Жителька села Довжик Алла Бузун перебуває на місці зведення паркану в Богунському лісі. За її словами, це відбувається майже впритул до житлових будинків, і мешканці вийшли на мирний протест.

У рукопашну ми не б’ємося, я стою тут біля стовпчика і не даю їм просунутися далі. Не знаю, будуть вони мене посувати чи не будуть. Поліція приїжджала, зафіксувала з нашого боку заяву – що вони без документів тут будують паркан. Нам ніхто нічого не показати не хоче, як тільки ми відходимо вбік – вони з іншого боку починають ставити стовпчики”, – розповіла в коментарі ZMINA Алла Бузун.

Як розповіла жінка, правоохоронців викликали обидві сторони протистояння, ті записали їхні свідчення, але не втручались.

Наразі поліція Житомирщини ситуацію офіційно не коментувала.

Водночас правозахисниця Ольга Решетилова повідомила, що в Богунському лісі будують шкідливий завод.

“Аскона-південь” захопила 3 га лісу, в тому числі меморіальний комплекс жертв фашизму, де знаходяться поховання. Екологічно шкідливий завод будується на місці розстрілів, просто на кістках замордованих у 1942–1944 роках людей”, – написала вона у фейсбуку.

Днями Решетилова публікувала також відео з місця події.

Це ліс, в якому я виросла. Під вікнами моїх батьків в селі Довжик на околиці Житомира.Уже кілька років херсонське підприємство Аскона Південь тут веде незаконне будівництво. Вони збудували завод сухих будівельних сумішів зі шкідливими хімічними викидами. Є відповідне кримінальне провадження за фактом самовільного захоплення трьох гектарів лісу. Проте це провадження обласна прокуратура вже два роки не може передати в суд, бо… чекають на якусь експертизу. Сьогодні ці чуваки захопили ділянку в ста метрах від нашого будинку. Поліція розводить руками, голова ОТГ на морозі. І я дуже зла. Коли я стаю така зла, то срака наступає для всіх причетних. Тому Аскона Південь, Прокуратура Житомирської області, їхній криші в СБУ приготуватися. Воювати будемо так, що вам ці дерева будуть снитися до споконвіку. Тварі.

Опубліковано Ольгою Решетиловою Середа, 13 травня 2020 р.

За інформацією правозахисниці, Національна поліція Житомирщини розслідує провадження за обставинами незаконного та самоправного заволодіння ТОВ “Аскона-південь” та ТДВ “Житомирський дослідно-експериментальний завод нестандартного устаткування” земельними ділянками лісового фонду ДП “Житомирське лісове господарство” в селі Довжик. За цими даними, у 2015 та 2016 роках між лісовим господарством та заводом було укладено договори про встановлення безоплатного земельного сервітуту на згаданій ділянці для проїзду транспортних засобів.

Підприємству заборонялося здійснювати самовільні вирубування та пошкоджувати наявні на земельній ділянці насадження, а також  використовувати земельні ділянки в цілях, не пов’язаних з умовами договору та законодавства, але надалі вказані землі було загороджено, забетоновано, на них побудовано об’єкти промислового призначення, та все це майно зареєстровано на праві власності за ТОВ “Аскона-південь”.

Центр прав людини ZMINA звернувся до управління Національної поліції Житомирської області із запитом щодо цього провадження і очікує на відповідь.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter