Компанія, що заборгувала ліки від ВІЛ, ліквідовується

Дата: 28 Травня 2015
A+ A- Підписатися

Компанія, яка отримала передплату за партію ліків для 30 тисяч ВІЛ-інфікованих українців, буде ліквідована.

Сьогодні в “Єдиному держаному реєстрі України з’явилася інформація про те, що компанія “Вектор Фарма”, яка мала поставити ліки для 30 тисяч людей, що мають ВІЛ/СНІД, ліквідовується. 

Олена Щербан, юрист “Центру протидії корупції”, зазначає: “Такий крок може свідчити про те, що компанія не хоче виконувати свої зобов’язання перед Урядом України та поставляти ліки. Існує величезний ризик того, що держава не зможе не лише домогтися поставки препаратів, але й повернути бюджетні гроші, які були заплачені компанії ще в грудні місяці“.

Нагадаємо, компанія “Вектор Фарма” 22 грудня отримала 52 млн. грн. у якості 100%-вої передплати препаратів за ліки для ВІЛ-інфікованих. Це препарати Ламівудин, Зидовудин/Ламівудин, Ефавіренз. Отримання такої передплати стало можливим через внесення у 2014 році, за часів керівництва МОЗ Василя Лазоришинця, до постанови Кабінету Міністрів України №117 “лобістської норми”, що дозволила постачальникам ліків отримати 100%-ву передплату за товар та 6 місяців відстрочки поставок. 

За інформацією ВБО “Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ”, вже 15 червня в Україні закінчаться ліки для тисяч ВІЛ-позитивних людей, які мала б поставити компанія.

Вчора ВІЛ-позитивні українці провели акцію протесту під Кабміном: вони символічно обгородили собі ділянку під кладовище на пагорбі, який видно з вікон будівлі уряду. Таким чином вони прагнули нагадати посадовцям про невиконані обіцянки, через що велика кількість ВІЛ-позитивних людей постали перед загрозою смерті.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter