Комітет захисту журналістів вимагає повернути паспорт журналісту Гусейнову

Дата: 05 Квітня 2018
A+ A- Підписатися

Комітет захисту журналістів (CPJ) звернувся до українських прокурорів з вимогою повернути паспорт громадянина Нідерландів журналісту азербайджанського походження Фікрату Гусейнову.

Фікрат Гусейнов

Про це йдеться в заяві, опублікованій на сайті організації.

На думку координаторки програм CPJ в Європі та Центральній Азії Ніни Огнянової, Україна “не повинна підкорятися вимогам авторитарного режиму Азербайджану”.

Вона також виступила із закликом виконати постанову окружного суду, що забороняє екстрадіювати Гусейнова до Азербайджану і обмежувати його пересування.

В організації також зазначили, що намагалися зв’язатися з Київською обласною прокуратурою, проте всі дзвінки залишилися без відповіді.

Нагадаємо, Фікрат Гусейнов був в Азербайджані співробітником опозиційної газети “Азадлиг” (“Свобода” – ред.). У березні 2006 року його викрали і побили невідомі в масках у селищі Патамдар Баку, в результаті чого він отримав важкі тілесні ушкодження, зокрема ножові поранення. 8 травня 2008 року журналіст емігрував з Азербайджану. Він отримав статус біженця в Нідерландах і зараз є громадянином цієї країни.

14 жовтня 2017 року українські прикордонники затримали його в аеропорту “Бориспіль” на підставі червоної картки, яку ініціював Азербайджан. В Україну журналіст прилетів, щоб з’ясувати умови для відкриття в Києві філії супутникового телеканалу Turan TV.

В Азербайджані Фікрата Гусейнова звинувачують у нібито організації незаконної еміграції азербайджанців, шахрайстві та підробці документів. Журналіст відкидає усі звинувачення азербайджанської влади і наголошує, що переслідування пов’язане з його професійною діяльністю.

12 січня генпрокурор Азербайджану Закір Гаралов заявив у листі генпрокурору Юрію Луценку, що він занепокоєний затягуванням екстрадиції журналіста. Закір Гаралов вважає, що “політизація питання і можлива відмова в екстрадиції може завдати шкоди насамперед азербайджано-українським відносинам”.

Міністерство закордонних справ Нідерландів повідомило адвокату журналіста в Гаазі про видалення червоної картки в базі Інтерпол через її невідповідність ст. 2 (1) і 3 статуту Інтерполу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter