КЗЖ закликав звільнити українських журналістів від обов’язкової військової служби

Дата: 08 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Комітет захисту журналістів (CPJ) закликав Україну звільнити журналістів від загальної мобілізації, під час якої мобілізують всіх чоловіків віком від 18 до 60 років.

Про це 7 березня йдеться в заяві, оприлюдненій на сайті CPJ.

Джерело: Ірина Рибакова/Прес-служба Сухопутних військ України через Reuters

“Українська влада має дозволити журналістам країни продовжувати висвітлювати війну і захищати правду, а також звільняти їх від обов’язкової військової служби”, – заявила координаторка програми CPJ в Європі та Центральній Азії Гульноза Саїд.

На її думку, українська влада дуже добре знає, що інформаційна війна не менш важлива, ніж війна в окопах.

3 березня Верховна Рада схвалила указ президента про загальну мобілізацію, уточнюється в заяві. Список груп, звільнених від обов’язкової військової служби не містить журналістів.

Головна редакторка “Української правди” Севгіль Мусаєва телефоном розповіла CPJ, що кореспонденти-чоловіки видання стикаються з мобілізацією.

“Коли мій кореспондент прибув до Львова, міський голова попросив його прийти до міської ради і підписати заяву, в якій говорилося, що він повинен залишитися у Львові. Не тільки “Українська правда”, а й інші українські ЗМІ стикаються з таким”, – уточнила вона.

Якщо призовуть десятки її колег-чоловіків, “Українська правда” не зможе продовжувати свою роботу як ЗМІ, додала Мусаєва.

З початку війни сотні редакцій ЗМІ, журналістів були вимушені евакуюватись з рідних міст, однак вони продовжують виконувати свої журналістські обов’язки, надавати населенню об’єктивну інформацію та протидіяти інформаційній атаці загарбників.

У спільній заяві вони звернулися до представників влади, бізнесу та громадян із проханням сприяти їхній діяльності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter