Комітет захисту журналістів закликав українських нардепів переглянути законопроєкт про медіа

Дата: 29 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Український парламент має переглянути текст законопроєкту про медіа, оскільки його норми загрожують обмеженням свободи преси в країні та можуть відсунути Україну від стандартів Євросоюзу.

Про це заявив програмний директор Комітету захисту журналістів (CPJ) Карлос Мартінес де ла Серна.

Засідання Верховної Ради України. Джерело: cpj.org

1 липня голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим’юк оголосила, що Закон “Про медіа”, ініційований ще 2019 року, може бути проголосований Верховною Радою до Дня Незалежності — 24 серпня, йдеться в повідомленні.

У разі прийняття законодавство розширить повноваження державного регулятора, дозволивши йому визнавати недійсними реєстрації інтернет-видань, виписувати на них штрафи та закривати їх відповідно до судових рішень, наголосили в CPJ.

Україна є кандидатом на вступ до ЄС, і для початку переговорів про членство має реформувати своє застаріле медійне законодавство, нагадали експерти.

“Перегляд застарілого медійного законодавства України необхідний, якщо країна хоче відповідати стандартам Європейського Союзу, але законодавці не повинні використовувати такі реформи як привід для розширення державного контролю над інформацією”, — заявив програмний директор CPJ Карлос Мартінес де ла Серна.

На його переконання, українські парламентарі мають розробити законопроєкт про медіа відповідно до директив ЄС, який містить “сильні гарантії свободи преси”.

Про підтримку законопроєкту 20 липня заявив міністр культури Олександр Ткаченко. Він заявив, що документ допоможе боротися з російською пропагандою. 

Голова комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв сказав, що законопроєкт направлений до Єврокомісії для отримання рекомендацій. Він підкреслив, що парламент не голосуватиме за нього, поки рекомендації не будуть отримані.

Водночас медіаюрист, член Нацради з питань телебачення і радіомовлення, який входить у робочу групу, Олександр Бурмагін заявив, що запропоновані зміни до тексту закону “суттєві та зорієнтовані на виконання вимог ЄС”. Він підтвердив, що голосування за законопроєкт відбудеться лише після широкого обговорення з медіаспільнотою та громадськістю. 

Зі свого боку голова Національної спілки журналістів Сергій Томіленко повідомив CPJ, що законопроєкт був “розроблений кулуарно, без відкритого діалогу”. Він також сказав, що влада вже має у своєму розпорядженні “достатньо механізмів”, пов’язаних з воєнним станом країни, щоб протистояти російській пропаганді.

Нагадаємо, що проєкт закону “Про медіа” зареєстрований у ВР 27 грудня 2019 року. Він має замінити низку застарілих документів, що регулюють цю сферу.

Через численні дискусії та критику експертів і медіаспільноти 19 травня 2020 року парламент відправив проєкт на повторне перше читання.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що ВР найближчим часом має намір ухвалити низку законопроєктів на виконання вимог Європейської комісії (ЄК). На думку спікера парламенту Руслана Стефанчука, деякі з них можуть викликати дискусії. Зокрема й Закон “Про медіа”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter