Комітет захисту журналістів закликав Росію розблокувати рахунки “Радіо Свобода”

Дата: 18 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Комітет захисту журналістів закликав владу РФ розморозити банківські рахунки мовника “Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода”, заблоковані через нібито невиплату штрафів за порушення закону про іноземних агентів. 

Про це йдеться в заяві КЗЖ, оприлюдненій на офіційній сторінці організації.

Джерело: cpj.org

Окремо в документі йдеться про те, що мін’юст Росії додав до списку іноагентів незалежний новинний сайт VTimes, створений колишніми журналістами видання “Ведомости”. До реєстру “іноагентів” внесено 14 травня зареєстрований у Нідерландах фонд Stichting 2 Oktobe – адміністратора доменного імені VTimes.io, повідомляється на сайті російського міністерства.

“Російська влада повинна припинити штрафувати та переслідувати ЗМІ за нібито порушення закону про іноземних агентів – несправедливого законодавчого акта, який слід скасувати”, – заявила координаторка програми КЗЖ в Європі та Центральній Азії Гульноза Саїд.

“Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода” повинне мати вільний доступ до своїх ресурсів, а вебсайти, такі як VTimes, не мають ризикувати великими штрафами через свою структуру власності, підкреслила вона.

Нагадаємо, що банківські рахунки ТОВ “РВЄ / РС”, яке в Росії представляє “Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода” і, зокрема, Російську службу “Радіо Свобода”, російські пристави заблокували 14 травня нинішнього року.

Загалом із січня до травня 2021 року Роскомнагляд склав і скерував до суду 520 протоколів нібито про порушення нових правил маркування публікацій з боку “Радіо Свобода” і його проєктів у Росії та окупованому Криму, що були занесені міністерством юстиції РФ 2017 року до переліку медіа – “іноземних агентів”.

Загальний розмір штрафів, накладених на “Радіо Свобода” і його проєкти, становить близько 70 мільйонів рублів (нині понад 26 мільйонів гривень). Компанія “РВЄ / РС” оскаржує всі призначені штрафи в передбаченому російським законодавством порядку, проте з більш ніж 250 поданих наразі апеляцій суд не задовольнив жодної.

Закон про іноагентів працює в Росії з 2012 року. До іноагентів прирівнюють некомерційні організації, що ведуть політичну діяльність і отримують гроші з-за кордону навіть у межах грантів або пожертвувань. Із 2014 року в списку іноземних агентів опинилися десятки організацій, які займаються правозахистом, допомогою ВІЛ-інфікованим, захистом екології та соціологічними опитуваннями.

Схожий закон працює й у США, але, за словами правозахисників, такі ініціативи влади негативно впливають на громадянське суспільство. Міжнародна правозахисна організація Freedom House в одному зі звітів назвала практику використання законів про іноземних агентів руйнівною для демократії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter