Комітет Ради звернувся до МАГАТЕ через ядерну небезпеку, яка виникла після обстрілів з боку окупантів

Дата: 14 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

У понеділок, 14 жовтня, Комітет Верховної Ради з питань енергетики звернувся до генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі, висловивши занепокоєння щодо ядерної безпеки в умовах масованих атак з боку Росії.

Про це йдеться на сторінці Ради в соцмережах.

Запорізька АЕС. Фото: Shutterstock

Так, комітет подякував МАГАТЕ за постійні та рішучі зусилля, спрямовані на підтримку безпеки в ядерній та енергетичній сферах України.

Беручи до уваги постійну загрозу нових масштабних атак з боку Росії, комітет звернувся з проханням до МАГАТЕ розглянути можливість запровадження постійної присутності їхніх експертів на ключових підстанціях та інших критично важливих обʼєктах України.

Комітет наголосив, що такий крок є вкрай важливим для забезпечення безперервного моніторингу й гарантування ядерної та енергетичної безпеки країни.

1 жовтня Міністерство енергетики України повідомляло, що російські окупанти вчинили атаку на підстанцію, внаслідок чого була знеструмлена лінія живлення Запорізької АЕС, що перебуває під тимчасовою окупацією, і станція опинилася під загрозою повного відключення.

Нагадаємо, що Росія використовує китайські супутники для фотографування українських атомних електростанцій, ймовірно, щоб підготувати удар по ядерному об’єкту.

Останніми тижнями більш як сотня російських ракет і безпілотників літали повз українські АЕС. Щонайменше двічі російські безпілотники бачили над Хмельницькою АЕС.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter