Комісія виявила порушення у військовій частині, де служив нацгвардієць, який розстріляв п’ятьох людей у Дніпрі

Дата: 09 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Комісія МВС із розслідування трагедії на території Південного машинобудівного заводу в Дніпрі виявила низку порушень у військовій частині, де служив нацгвардієць Артемій Рябчук, який влаштував стрілянину. 

Про це повідомив перший заступник міністра внутрішніх справ Євген Єнін.

Камера СІЗО, у якій тримають нацгвардійця Рябчука. Фото: Уповноважена Верховної Ради з прав людини

Представники комісії провели анкетування особового складу частини №3021. За словами Єніна, вже зараз можна сказати про наявність там позастатутних відносин. 

“Отримані матеріали будуть скеровані ближчими днями до ДБР. Виявлені факти позастатутних відносин не свідчать про мотиви розстрілу. Мотиви досі невідомі нам, і їх з’ясовуватиме ДБР у межах досудового розслідування”, – зазначив він. 

Окрім цього, виявили й порушення порядку та організації несення служби, що, як переконує Єнін, призвело до трагедії, зокрема дізналися про: 

  • порушення порядку доступу до кімнати зберігання зброї;
  • відсутність контролю за замиканням ставниці для зброї.

Питання в членів комісії викликала і якість інструктажу перед вступом до наряду, а також ситуація з нехтуванням медичним забезпеченням військовослужбовців. Так, низка медикаментів в аптечці взагалі була відсутня. 

“Завдання службового розслідування, що проводить МВС, – з’ясування морально-психологічного клімату в колективі, перевірка процесів добору та підготовки кадрів, дотримання порядку проходження військової служби тощо”, – пояснив Єнін.

Солдат Артемій Рябчук. Фото: Нацполіція

Унаслідок стрілянини в Дніпрі загинули четверо військовослужбовців і одна цивільна жінка, ще п’ятеро отримали поранення. Як повідомив заступник очільника МВС, шпиталізовані військовослужбовці одужують, а частину з них уже виписали з реанімації. 

Нещодавно Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова зробила візит до СІЗО, де утримують нацгвардійця Рябчука. За її даними, хлопця тримають у належних умовах. 

Нагадаємо, що 27 січня о третій годині на території Південного машинобудівного заводу в Дніпрі сталася стрілянина. Як з’ясувалося згодом, 21-річний солдат строкової служби Артемій Рябчук під час видавання зброї з невстановлених причин розстріляв з автомата Калашникова караул військовослужбовців та втік.

Наразі правоохоронці розслідують імовірну службову недбалість керівництва Нацгвардії та перевіряють інформацію про можливе цькування солдата, який вчинив розстріл. Військовому вже повідомили про підозру в умисному вбивстві, дезертирстві та викраденні зброї і боєприпасів. 

Фотографія обкладинки: фейсбук-сторінка Військова частина 3021 Національної гвардії України

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter