Комісія щодо обрання судді ЄСПЛ від України зможе відкликати кандидатів, порадившись із Радою Європи

Дата: 27 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський вніс зміни до указу “Про конкурс із добору кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України”, які серед іншого передбачають консультації щодо списку претендентів з Радою Європи. 

Відповідний указ опублікували на сайті Офісу президента.

Фото: AFP

Відтепер комісія за результатами співбесіди та з урахуванням результатів тестування на знання мов Ради Європи формуватиме рейтинг учасників конкурсу. Робитимуть це з дотриманням вимоги щодо гендерного балансу.

Уже після цього учасників заноситимуть до списку, який і скеровуватимуть на попередній розгляд у Раді Європи. 

“Якщо під час попереднього розгляду в Раді Європи в списку кандидатів буде виявлено невідповідність чи неповну відповідність одного чи декількох кандидатів критеріям… конкурсна комісія може прийняти рішення про виключення таких кандидатів із зазначеного списку та про включення до нього наступних у рейтингу учасників конкурсу, які мають найбільшу кількість балів, з дотриманням вимоги щодо гендерного балансу”, – йдеться в зміненому указі. 

Комісія, якщо вирішить замінити кандидата, мусить не пізніше ніж наступного робочого дня повідомити про це МЗС.

Окрім цього, затвердили й новий склад конкурсної комісії, до якого ввійшли: 

  • Василь Репецький – завідувач кафедри міжнародного права факультету міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка, кандидат юридичних наук;
  • Ярослав Романюк – суддя Верховного Суду України у відставці, голова Верховного Суду України у 2013–2017 роках;
  • Наталія Хендель – кандидатка юридичних наук та тренерка програми “Права людини” Української школи урядування;
  • Ольга Шпакович – професорка кафедри порівняльного і європейського права Інституту міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка, докторка юридичних наук;
  • Дмитро Ягунов – адвокат, доцент кафедри політології та державного управління факультету інформаційних і прикладних технологій Донецького національного університету імені Василя Стуса, доктор політичних наук.

Наприкінці вересня спеціальний комітет Парламентської асамблеї Ради Європи рекомендував відхилити всі подані Україною кандидатури на посаду судді ЄСПЛ.

Від самого початку проведення конкурсу на посаду правозахисники критикували, зокрема, роботу конкурсної комісії та відсутність прозорості під час добору кандидатів. Через це вони навіть закликали МЗС не подавати остаточного списку до Ради Європи та врегулювати законодавство щодо проведення відбору. 

Кандидатом на посаду судді ЄСПЛ може бути громадянин України з високими моральними якостями, який має вищу юридичну освіту не нижче, ніж ступінь магістра. Він або вона повинні мати не менш ніж 10 років досвіду роботи у сфері права або стаж наукової чи науково-педагогічної діяльності в цій сфері або в галузі захисту прав людини та основоположних свобод.

Майбутній суддя водночас має ґрунтовно знати положення Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, протоколи до неї та практику Європейського суду з прав людини, а також вільно володіти однією з офіційних мов Ради Європи, наприклад англійською або французькою.

З червня 2010 року суддею ЄСПЛ від України є Ганна Юдківська. Термін її повноважень закінчився ще у квітні 2019-го, але їх продовжують автоматично до обрання наступного судді.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter