Комендатурі та поліції Київщини поставили завдання шукати на блокпостах порушників мобілізації – відповідь на запит

Дата: 02 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Комендатурі та поліції Київської області поставили завдання “шукати осіб, які порушують законодавство про мобілізацію”, на блокпостах.

Про це йдеться у відповіді на запит “Української правди” від Київського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки. 

Фото: КМВА

Пошук порушників мобілізаційного законодавства, згідно з відповіддю, здійснюють відповідно до “пунктів 5.4.2. протоколу засідання оперативного штабу ради оборони Київської області від 18 грудня №229”. 

“Головному управлінню Національної поліції в Київській області, Управлінню патрульної поліції в Київській області ДПП, Комендатурі Київської області поставлено завдання: “у взаємодії опрацювати та впровадити додаткові заходи на блокпостах, розміщених на міжнародних автомобільних дорогах у межах Київської області, з метою виявлення осіб, що вчинили порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію або порушили правила військового обліку”, – цитують відповідь посадовців журналісти. 

Окрім цього, у відповіді йдеться про те, що в Київській області з 26 грудня минулого по 6 січня поточного року проводять “заходи, які передбачені частиною першою статті 8 Закону України “Про правовий режим воєнного стану”, а саме виявлення розвідувально-диверсійних груп. Водночас, як звертають увагу журналісти, з відповіді незрозуміло, чи впровадили заходи щодо пошуку порушників законодавства про мобілізацію на блокпостах лише на вказаний період. 

У соцмережах від кінця минулого року розповсюджували повідомлення про нібито видавання повісток на блокпостах на Київщині. Втім, наприклад, речник КМВА Михайло Шаманов запевняв, що не знає про такі випадки. 

“Нам невідомо про вручення повісток на тимчасових блокпостах. Працівники ТЦК, відповідно до своїх функціональних повноважень, не виконують безпекових функцій”,говорив він у коментарі “Суспільному”. 

Нагадаємо, що Омбудсман вимагає від ДПСУ пояснити, чому на кордоні в чоловіків просять показати документи з ТЦК. 

Напередодні в соцмережах розійшлося відео, на якому в чоловіка прикордонники вимагали такі документи, щоб той міг перетнути кордон. Спочатку посадовці запевняли, що ніяких змін у правилах немає, але невдовзі підтвердили, що на кордоні можуть вимагати витяг із протоколу ТЦК чи запис про відстрочення у військово-облікових документах. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter