Омбудсман вимагає від ДПС пояснити, чому на кордоні в чоловіків просять показати документи з ТЦК

Дата: 02 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Уповноважений Верховної Ради з прав людини скерував листа до Держприкордонслужби, щоб там пояснили правові підстави посилення контролю за тими, хто хоче виїхати за кордон.

Про це розповів Омбудсман Дмитро Лубінець.

Скриншот відео із соцмереж

Напередодні в соцмережах розійшлося відео, на якому в чоловіка прикордонники вимагали документи з ТЦК, щоб той міг перетнути кордон. Користувачі мережі розповідали, що з проблемами зіткнулися різні категорії громадян, наприклад люди з інвалідністю та ті, хто їх супроводжує.

Спочатку посадовці запевняли, що ніяких змін у правилах немає, але невдовзі підтвердили, що на кордоні можуть вимагати витяг із протоколу ТЦК чи запис про відстрочення у військово облікових документах. 

У своєму повідомленні Лубінець наголосив, що нові правила вже призвели до появи черг на кордоні, в яких люди проводять багато годин, а дехто й добу.

“Ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачає законодавство. Також державні органи та їх посадові особи зобов’язані діяти в межах своїх повноважень та відповідно до Конституції й законів України”, – нагадав Омбудсман.

Лубінець висловив сподівання, що “ситуацію вдасться вирішити, а права людини та громадянина не будуть порушені”.

Нагадаємо, що наприкінці минулого року до Верховної Ради внесли законопроєкт щодо змін у процесі мобілізації. За словами Омбудсмана, проєкт суперечить Конституції. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter