Колишню посадовицю окупаційного уряду з Криму відправили за ґрати на 12 років за держзраду

Дата: 05 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Галицький районний суд Львова визнав винною у державній зраді мешканку окупованого Криму, яка після анексії працювала у так званому “Міністерстві промислової політики Республіки Крим”. Її відправили за ґрати на 12 років. 

Про це повідомляє “Судовий репортер”. 

Фото: Судовий репортер

Тетяна Незленнікова – 58-річна уродженка міста Кам’янське Дніпропетровської області, але ще задовго до анексії, з 1987 року, проживала в Криму, а саме у Сімферополі.

Жінка спочатку працювала у проектному інституті інженеркою, потім заступницею начальника управління торгівлі та побутових послуг Мінекономіки, а після російської окупації півострова – заступницею начальника управління “Міністерства промислової політики Республіки Крим”.

Незеленнікова входила до кількох створених комісій при “Раді міністрів Республіки Крим”, одна з яких стосувалася благодійної допомоги, що надходила до Криму через обмеження подачі електропостачання. Засуджена входила до комісії як прессекретар.

У 2014-му Незленнікова успішно пройшла курс в Російській академії народного господарства та державної служби при президентові РФ, а у 2020-му навіть отримала нагороду від окупаційної влади “За многолетний добросовестный труд, высокий профессионализм и в связи с Днем работника торговли наградить медалью “За доблестный труд” Незленникову Татьяну..”.

У квітні 2021-го обвинувачена вийшла на пенсію.

До початку повномасштабного російського вторгнення Незленнікова приїхала у Кам’янське, бо помер її батько. За період із 2017 по 2022 роки, Незленнікова 12 разів перетинала кордон України тимчасово непідконтрольною територією — 7 разів через пункт пропуску в Чонгарі, і 5 в Каланчаку на Херсонщині. Для в’їзду використовувала український паспорт.

Після 24 лютого жінка не змогла повернутись в окупований Крим, а тому вирішила рушити через кордон із ЄС на Львівщині до Польщі, а потім через Білорусь до Росії. Затримали її на митниці у потязі до Варшави. В неї знайшли російський паспорт, а тому, за спогадами жінки, співробітники митного контролю покликали своїх колег.

Слідчі виявлять у телефоні жінки фотокопію листа про доручення президента Росії щодо реалізації проекту “рускіє ярмаркі” у Криму, а також інші документи, що вказували на заборону ввезення українських товарів.

Фото: Судовий репортер

До прикладу, українська сокова продукція, начебто, не пройшла держреєстрацію в РФ і тому служба з нагляду захисту прав і споживачів зупиняє її ввіз. Аналогічно в документах йшлось про призупинення ввозу молока і молочних продуктів підприємств ДП “Мілкіленд-Україна” та Лозівський молочний завод, а також цукру. 

Незленнікова, як з’ясували слідчі, готувала документи для налагодження поставки на окупований півострів продукції з Росії і займалась нелояльними магазинами, які можуть закритись із політичних мотивів.

Я вважаю, що там було багато документів, на які звертав пан прокурор, які не містять складу злочину… Наприклад про те, що інформація розміщується, що десь проводяться якісь ярмарки.  Ну а що тут кримінального, я вибачаюсь? Ну ярмарки проводяться усюди, і в Україні, вони проводились завжди”, — намагалась у суді заперечити жінка.

При цьому на запитання судді, наприклад, чи виконувала вона доручення від російських органів після окупації Криму, жінка не відповідала, скориставшись таким правом з Конституції. 

Своєї провини засуджена, вочєвидь, не визнала та каже, що “нічого такого, у розумінні підривної діяльності” не проводила. 

Нагадаємо, що нещодавно СБУ викрила суддю з окупованої Євпаторії, який сприяв депортації кримчан до Сибіру. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter