СБУ викрила “суддю” з окупованого Криму, який який сприяв депортації українців до Сибіру

Дата: 05 Листопада 2022
A+ A- Підписатися
Українські правоохоронці викрили суддю із тимчасово окупованої Євпаторії, який сприяв депортації кримчан до Сибіру, а також колишнього працівника української митниці, який очолив окупаційну “податкову службу Херсонської області”.
 
Про це повідомила пресслужба СБУ.
 

“У результаті багатоетапних слідчо-оперативних дій за співпрацю з Російською Федерацією повідомлено про підозру двом колишнім українським високопосадовцям. Серед них – колишній суддя з тимчасово окупованого Криму. Після захоплення українського півострова він добровільно приєднався до загарбників. За це вони призначили його так званим “суддею Євпаторійського міського суду””, – йдеться у повідомленні.

Перебуваючи на “посаді”, він приймав незаконні рішення щодо примусового видворення місцевих жителів до віддалених регіонів РФ, включаючи Сибір, призначав вироки за нібито порушення російських законів. Тим самим фігурант грубо порушував українське законодавство та міжнародне гуманітарне право.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили зловмиснику про підозру за ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі до 12 років.

“Крім цього, співробітники СБУ викрили ще одного колаборанта, що переховується на тимчасово захопленій території півдня України. Ним виявився колишній заступник начальника Херсонської митниці, який після захоплення частини регіону підтримав росіян. Згодом він погодився з пропозицією ворога очолити “податкову службу Херсонської області””, – повідомили правоохоронці.

СБУ встановила, що відповідну протекцію йому забезпечив колишній заступник голови Херсонської облради, колаборант Віталій Булюк, якого ворог призначив “першим заступником голови адміністрації”. За даними слідства, його протеже організував незаконний збір “податків” на користь РФ, а також сприяв рейдерському захопленню українських підприємств, які відмовились від співпраці з агресором.

Зловмисник підозрюється за ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання до 10 років ув’язнення.

У ході оперативних дій Служба безпеки встановила місце перебування обох поплічників росіян, задокументувала їхню злочинну діяльність та проводить комплексні заходи для притягнення винних до відповідальності.

Центр журналістських розслідувань з посиланням на прокуратуру Автономної Республіки Крим та власні джерела інформує про підозру таким незаконним “суддям” – Вільховий Ігор Миколайович (Vilkhovyi Igor Nikolaevich, Vilkhovyi Ihor) та Кротова Людмила Володимирівна (Krotova Liudmila Vladimirovna, Krotova Liudmyla).

Відомо, що представник незаконного формування Вільховий причетний до переслідування бранця Кремля Євгенія Каракашева. Не маючи законних підстав та повноважень, Вільховий обмежив його свободу, продовживши політв’язню запобіжний захід – утримання під вартою. 

Нагадаємо, мешканку одного із селищ Житомирської області, яка шпигувала на користь російських окупантів і повідомляла про переміщення української військової техніки на північному напрямку, засудили до семи років позбавлення волі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter