Колишньому меру Вовчанська повідомили про підозру: раніше він дякував Росії в інтервʼю пропагандистським медіа

Дата: 04 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Колишньому міському голові Вовчанська Харківської області повідомили про підозру за трьома статтями: державна зрада, колабораціонізм та визнання правомірною тимчасової окупації частини території України. 

Про це повідомляє Харківська обласна прокуратура.

Анатолій Степанець. Скриншот з відеозвернення 26.02.2022

Згідно з даними слідства, Анатолія Степанця обрали на посаду міського голови восени 2020 року.

Під час окупації міста російськими військами він добровільно прийняв посаду “керівника Вовчанського територіального округу управління Тимчасової цивільної адміністрації Вовчанського району Харківської області”. 67-річний підозрюваний займався питаннями так званого соціального захисту населення.

Після деокупації регіону восени 2022 року він втік до Бєлгородської області РФ і почав давати інтерв’ю російським медіа. У своїх інтерв’ю він дякував Росії за те, що його “прийняли, як рідного”, а також заявляв, що вважає своєю Батьківщиною Харківську область у складі РФ. Крім того, він просував російські наративи про “один братський народ та просвітлення у головах українців”.

У березні 2022 року в коментарі “Суспільному” він стверджував: “Коли зайшли, відібрали прапор з кабінету та зняли з міськради. Але серце ж в мене не вирвали й совість не забрали. Ми були й лишаємося проукраїнськими”.

Наразі підозрюваний перебуває у розшуку, йому загрожує довічне ув’язнення за вчинені злочини.

Нагадаємо, що жителів Вовчанська до співпраці з окупантами, зокрема правоохоронців, схиляла голова Вовчанського районного суду Ірина Уханьова. Нещодавно їй вдруге оголосили про підозру у держзраді.

Уханьова стала відомою у 2016-му, коли заарештувала юриста, директора координаційного центру “Правозахисник” Максима Корнієнка на 15 діб за те, що він знімав на камеру мобільного телефона засідання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter