Колишнього працівника маріупольського банку підозрюють у колабораціонізмі

Дата: 30 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Співробітнику банку в окупованому Маріуполі оголосили підозру в колабораціонізмі за допомогу в запровадженні так званої рублевої зони.

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

Фото: ZN.UA

“За даними слідства, підозрюваний, який раніше очолював місцеве відділення приватного банку, вступив у змову з представниками російських військових адміністрацій та забезпечив в окупованому місті функціонування псевдоутворення – “Центральный республиканский банк ДНР в городе Мариуполь”. Для організації його роботи він також здійснював підбір кадрів із числа колишніх та діючих співробітників українських фінансових установ”, – йдеться в повідомленні.

За процесуального керівництва Офісу генерального прокурора повідомлено про підозру в колабораційній діяльності колишньому працівнику банківської установи (ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Також він сприяв військам РФ у витісненні з обігу української гривні та запровадженні на тимчасово окупованих територіях так званих рублевих зон.

Досудове розслідування в кримінальному провадженні здійснюється слідчими Головного слідчого управління СБУ.

Нагадаємо, що від початку повномасштабного російського вторгнення парламент уже двічі вносив зміни до Кримінального кодексу й посилив відповідальність за колабораціонізм та пособництво Росії. Відтепер за колабораційну діяльність можна отримати: 

  • позбавлення права обіймати певні посади або вести певну діяльність на строк від 10 до 15 років;
  • виправні роботи на строк до двох років;
  • арешт на строк до шести місяців;
  • штраф до 10 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  • позбавлення волі на строк до 15 років;
  • довічне позбавлення волі.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter