Колишнього начальника колонії в Херсоні, який співпрацював з окупантами, відправили за ґрати на 13 років

Дата: 29 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Євгена Соболєва, колишнього начальника “Північної виправної колонії №90”, який співпрацював з росіянами під час тимчасової окупації Херсона, визнали винним у колабораціонізмі. Його засудили до 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна. 

Про це інформує “Судовий репортер” із посиланням на вирок від 19 жовтня.

Євгеній Соболєв. Фото: Мін’юст

Як повідомляється, уродженець міста Нова Каховка Євген Соболєв у 2022 році в умовах окупації добровільно очолив незаконно створений ворогом “правоохоронний” орган “Управление службы исполнения наказаний по Херсонской области”.

За даними слідства, ще до призначення на посаду обвинувачений схиляв інших працівників ДУ “Північної виправної колонії  (№90)” до співпраці із загарбниками.

Після звільнення Херсона Збройними силами України, “УСИН по Херсонской области” переїхало на тимчасово окуповану територію Херсонщини. Фігурант виїхав також і продовжив свою діяльність на тій же посаді в окупації. 

Євгена Соболєва судили без його присутності в Ужгородському міськрайонному суді Закарпатської області.

Під час засідання суд розглянув показання чотирьох свідків, троє з яких перебували із Соболєвим у робочих відносинах. Вони підтвердили,  що 25 лютого Соболєв зібрав особовий склад колонії та наказав усім залишатися на робочих місцях. 2–3 рази на тиждень до Соболєва приїжджали російські військові й спілкувалися із ним у кабінеті. 

Свідки розповіли, що Соболєв віддавав накази на проведення обшуків і застосування фізичної сили до вʼязнів, змушував засуджених працювати на боці ворога.

Після звільнення Херсона в робочому кабінеті колаборанта знайшли лист російською мовою із додатками щодо потреб окупаційного органу у фінансуванні та забезпеченні, адресований главі  окупаційної адміністрації Херсонської області Володимиру Сальдо. Документи були за підписами обвинуваченого і з печатками “УСИН по Херсонской области”.

Крім того, інформація про “УСИН по Херсонской области” також є у російському державному реєстрі юридичних осіб і Соболєв зазначений там керівником. 

Суд призначив Соболєву 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Йому також забороняється на 11 років обіймати деякі посади в органах влади, установах, підприємствах та організаціях незалежно від форми власності.

Нагадаємо, у серпні поточного року, до суду скерували ще один обвинувальний акт щодо Соболєва за фактами депортації та примусового переміщення до Росії та анексованого Криму понад 1700 людей. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter