Колишнього атовця з Херсону Єгора Киселя росіяни понад два роки незаконно утримують в Сімферопольському СІЗО

Дата: 10 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Мешканця з Херсону Єгора Киселя російські військові затримали 2 липня 2022 року. Спочатку чоловіка утримували в Херсонському ІТТ, а пізніше перевезли до Сімферопольського СІЗО, де він і досі перебуває.

Про це МІПЛ розповіла сестра Єгора Інна Кисель.

Фото МІПЛ: Єгор Кисель

Тридцятирічний Єгор воював в зоні АТО у 2015-2016 роках. Пізніше входив до оперативного резерву та щороку проходив військові навчання. До повномасштабного вторгнення чоловік працював комірником у магазині сантехніки.

За словами Інни Кисель, коли після 24 лютого 2022 року російська армія почала стрімко просуватися до Херсону, Єгор приєднався до місцевого ТРО. З нього та інших мобілізованих сформували групи для захисту міста, які мали діяти на різних напрямках. Як пригадує сестра, брата на автобусі повезли до селищ Наддніпрянське та Молодіжне.

26 лютого 2022 року ворог зайняв Антонівський міст й російські війська почали заходити до міста. Того ж дня Єгор повернувся додому. 

Після окупації Херсону чоловік переховувався у невідомому для рідних місці. Він лише зрідка приходив додому за своїми речами.

До квартири Киселів двічі приходили з обшуком окупанти, які намагалися знайти Єгора та зброю. Ввечері 2 липня 2022 року до рідних Єгора прийшли представники ФСБ і вилучили флешки та жорсткий диск з комп’ютера.

Пізніше сім’я з’ясувала, що того дня росіяни затримали Єгора. Про це їм розповіла мати іншого хлопця – Сергія, який наразі теж знаходиться у російській неволі. Жінка їм сказала, що Єгор, його друг Євген та її син мали зустрітися у їхньому гаражі. Коли ж Євген побачив біля будинку Сергія машини з літерою “Z”, то вирішив попередити про це товаришів, але вже було пізно.

“Єгор прийшов рівно о сьомій вечора, зайшов до гаража, де вони з хлопцями збирались, а Сергій пішов додому щось узяти. Щойно Єгор опинився у гаражі, через паркан з усіх боків почали лізти озброєні російські військові в масках й зі щитками. Вони скрутили Єгора, поставили обличчям до стіни, почали обшукувати“, – розповіла мати Сергія сестрі.

Жінка пригадує, що окупантів було близько десяти. Деякі з них зайшли до будинку, а потім вийшли надвір разом з Сергієм. Обом чоловікам натягнули на голови шапки та посадили до машини.

Після цього рідні почали шукати чоловіків в СІЗО, у виправній колонії № 90 та окупаційній комендатурі. Зрештою сім’я знайшла Єгора та Сергія в Херсонському ІТТ на вул. Теплоенергетиків. Там їх протримали з 2 липня по 2 вересня 2022 року.

“Ми підійшли до чергового, назвали прізвище Кисель. Нам відповіли, що його привезли два дні тому“, — каже Інна.    

2 вересня 2022 року під час чергової передачі продуктів Єгору рідні дізналися, що його та Сергія перевезли до Криму “на суд”. На запити, які вони надсилали до різних окупаційних органів, їм відповіли лише з ФСБ. У відповіді повідомлялося, що Єгор знаходиться в умовах, які не становлять загрози життю, і з ним проводяться певні “заходи”.

Пізніше свідки, яких повертали під час обмінів, розповіли рідним, що Єгор перебуває у статусі “заморожений”. Так називають тих, кого тримають без жодних звинувачень.

Наприкінці 2022 року з Інною зв’язався херсонець та колишній бранець на ім’я Роман. За його словами, Єгора тримали у Сімферопольському СІЗО № 1. Пізніше сім’я довідалась від іншого колишнього ув’язненого, що чоловіка перевели до ізолятора № 2.

У грудні 2023 року з рідними Єгора зв’язалася жінка, чоловік якої перебував в Сімферопольському СІЗО № 2. Вона стверджувала, що Єгор також утримується там.

“Всі ті люди, які виходили з нами на зв’язок і повідомляли, що бачили мого брата, не сиділи з ним в одній камері. Однак вони знали про його перебування там. Казали, що він живий. Але в якому він стані, ми не знаємо“, — додає сестра.

Після звільнення Херсона родина Киселів звернулася до Нацполіції, Державного бюро розслідувань, Національного інформаційного бюро та Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими. Там їм відповіли, що Єгор перебуває у статусі зниклого безвісти. 

Нагадаємо, мешканця Мелітополя Юрія Садовського росіяни викрали з власного будинку 16 травня 2022 року. Спочатку чоловіка змушували рити окопи біля Токмака, а потім перевезли до СІЗО в Таганрозі РФ. Наразі Юрій має критичні проблеми зі здоров’ям і потребує нагального лікування.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує насильницькі зникнення, затримання та викрадення цивільних осіб на тимчасово окупованих територіях. Якщо ваші рідні зникли або ви маєте побоювання, що їх могли викрасти, – напишіть, будь ласка, на нашу електронну адресу es@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, а також міжнародних організацій для внесення ними інформації до періодичних звітів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для  документування та подальшого розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні й притягнення винних до відповідальності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter