Колишній Папа Римський став фігурантом справи про насильство над дітьми

Дата: 23 Січня 2022
A+ A- Підписатися

На замовлення католицької церкви німецька юридична фірма Westphal Spilker Wastl (WSW) опублікувала результати розслідування яке показало, що колишній Папа Римський Бенедикт XVI знав про насильство священиків над дітьми, але нічого не зробив задля його припинення.

Про це повідомляє BBC.

Папа Римський Бенедикт XVI. Джерело: Reuters

Бенедикт XVI, який був главою католицької церкви з 2005 по 2013 роки, став першим Папою, який пішов у відставку за понад 600 років, посилаючись на виснаження.

Раніше його звинуватили в бездіяльності щодо чотирьох випадків насильства над дітьми, що трапилися в той час, коли він обіймав посаду архієпископа Мюнхена.

У звіті стверджується, що Бенедикту XVI, який тоді був архієпископом Йозефом Ратцінгером, повідомляли про факти жорстокого поводження з дітьми, але той ніяк на це не відреагував. Звинувачені у насильстві священики й надалі продовжувати працювати пасторами. Їх жертвам не було надано жодної допомоги.

Папа Бенедикт представив 82 сторінки письмових відповідей на запитання слідчих, що стосуються його перебування на посаді архієпископа Мюнхена-Фрайзінга з 1977 по 1982 рік. Бенедикт, якому зараз 94 роки, відкидає всі звинувачення.

Представник Ватикану Маттео Бруні заявив, що Ватикан проведе “ретельне і докладне вивчення” документа.

Підтверджуючи почуття сорому та жалю щодо насильства над неповнолітніми з боку священиків, Святий Престол висловлює свою підтримку всім постраждалим і гарантує безпеку й захист неповнолітніх”, – додали у Ватикані.

У звіті WSW вказують на щонайменше 497 випадків жорстокого поводження з дітьми в період з 1945 по 2019 роки. Жорстоке поводження в основному стосувалося хлопчиків.

Нагадаємо, у 2018 році в американському штаті Пенсильванія прокуратура опублікувала доповідь, де йдеться про підтверджені факти ґвалтування десятків дітей 300 священиками.

Про проблему сексуального насильства над дітьми у церкві в США говорять з 2002 року. За цей час деякі єпархії виплатили жертвам понад 2 мільярди доларів.

Над доповіддю щодо сексуального насильства в Пенсильванії працювала майже два роки колегія експертів. Перевірку вирішили провести через те, що жертви насилля почали розповідати про факти та подавати судові позови.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter