У США сотні священиків звинуватили у насильстві над дітьми: вони ґвалтували хлопчиків з 1950-х років

Дата: 15 Серпня 2018
A+ A- Підписатися

В американському штаті Пенсильванія прокуратура опублікувала доповідь, де йдеться про підтверджені факти ґвалтування десятків дітей 300 священиками.

Про це повідомляє Meduza.

Про проблему сексуального насильства над дітьми у церкві в США говорять з 2002 року. За цей час деякі єпархії виплатили жертвам понад 2 мільярди доларів.

Над доповіддю щодо сексуального насильства в Пенсильванії працювала майже два роки колегія експертів. Перевірку вирішили провести через те, що жертви насилля почали розповідати про факти та подавати судові позови.

“Загалом комісія вивчила, що відбувалося в шести єпархіях штату, парафіянами яких є 1,7 мільйона осіб. Підсумкова доповідь налічує понад 800 сторінок”, – пишуть журналісти.

Колегія дійшла висновку, що місцеві священики ґвалтували дітей з 1950-го року і до сьогодні.

“Насильство над дітьми здійснювали понад 300 священиків. Крім безпосередньо сексуального насильства, священики також змушували дітей вживати алкоголь і знімали з ними порнографічні ролики. Більшість із жертв були хлопчиками різних вікових груп”, – йдеться в доповіді.

Генпрокурор Пенсильванії Джош Шапіро розповідає про результати роботи експертів

Експерти говорять про тисячі жертв; більшість із них, за їхніми словами, заподіяли собі смерть.

Керівники церкви в штаті і представники Ватикану, за даними авторів доповіді, знали, що відбувалися злочини. При цьому вони не намагалися боротися з насильством: багато священиків продовжували служити після звинувачень у домаганнях, часто просто змінюючи парафії. Деякі з них навіть отримували підвищення. Експерти також розповіли, що фігуранти розслідування тиснули на них.

“Деякі священики до публікації звернулися до суду, заявивши, що колегія присяжних безпідставно очорнює їхню репутацію. Суд відмовився заборонити публікацію, проте зажадав не називати публічно їхні імена до розгляду справи по суті, який запланований на вересень”, – пишуть журналісти.

Деякі єпархії незадовго до виходу доповіді розкрили імена ґвалтівників. При цьому американські медіа пишуть, що багато з них уже мертві, а в деяких випадках збіг термін давності.

“Під кримінальне переслідування потрапили тільки двоє”, – пишуть вони.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter