Колишній міліціонер з Одеси отримав довічне за підготовку диверсії на місцевій залізниці

Дата: 28 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Малиновський районний суд міста Одеси засудив до довічного ув’язнення колишнього міліціонера Антона Мисика, який співпрацював із російською розвідкою і готував диверсію на Одеській залізниці.

Про це повідомляє “Судовий репортер” з посиланням на вирок від 22 травня.

Контррозвідники СБУ затримали його у жовтні 2022 року в результаті спецоперації на Одещині. Серед вилученого у ворожого диверсанта було понад 3 кілограми тротилу, протитанкова міна і підривачі.

Як повідомляється, у березні–квітні 2022 року Мисик з власної ініціативи вийшов на зв’язок із представниками спецслужб РФ та почав виконувати їхні завдання зі збору та передачі інформації щодо обʼєктів критичної інфраструктури, дислокації та переміщення військових та військової техніки.

Він відвідав можливі місця розташування українських військових на території Одеси та Одеської області та передав інформацію своєму куратору.

У травні–липні минулого року Мисик відвідував морські порти Одеси та Чорноморська, збираючи дані військового характеру.

З матеріалів досудового розслідування відомо, що на початку вересня 2022 року зрадникові доручили зібрати відомості про переміщення військової техніки залізничним сполученням. Мисик вирішив використовувати так звані “фотопастки”, тобто GSM-камери, які за допомогою датчиків руху вмикаються та ведуть відеозапис оточення, а потім за допомогою сім-карти передають отриману інформацію будь-якому абоненту через мережу Інтернет у мобільний додаток або на “хмарний” сервер.

На придбання “фотопасток” зловмисник отримав гроші на вулиці Чорноморській в Одесі. Потім він почав вивчати  місцевість уздовж залізничних шляхів на Одещині у напрямку Миколаївської та Вінницької областей для визначення найкращого місця встановлення “фотопастки”.

На початку жовтня Мисик встановив “фотопастку” для запису потягів, що проїжджали залізничною колією поблизу Західного кладовища. Інформацію з камери він передивлявся у мобільному додатку SuntekCam і пересилав куратору через телеграм.

Зловмисник періодично навідувався до”фотопасток” для заміни акумуляторної батареї, або щоб переставити їх в інше місце. Так, 9 жовтня 2022-го він замінив батареї та переставив камеру в район станції Карпове, що між селами Вакулівка та Виноградар. 20.10.2022 року він помістив відеокамеру на нове місце поблизу Західного кладовища, неподалік від залізничної станції “Усатове”, а саме у закинутому напівзруйнованому будинку поблизу залізничної колії.

На початку жовтня 2022 працівники СБУ підібрали таку камеру на узбіччі залізничної колії. Помітивши, що його “фотопастка” перестала працювати, Мисик прибув на місце і побачив, що її нема. Як фігурант згодом розповідав у суді, він одразу здогадався, що камеру зняли працівники українських спецслужб, але припиняти свою підривну діяльність не збирався.

29 жовтня Мисик знову прийшов перевірити одну зі своїх “фотопасток”. Чоловіка затримали біля кладовища в зруйнованому будинку залізниці, де на вікні був прилаштований портфель із камерою.

В закинутій будівлі залізниці Мисик також зберігав вибухові речовини та боєприпаси: корпус протитанкової міни ТМ-62М, підривач, 12 тротилових шашок, електродетонатори та капсули детонатора.

Вину Мисик визнав повністю, але не розкаюється.

Прокурор запропонував як покарання 15 років позбавлення волі і захист на це погоджувався. Але суд вважає, що обвинувачений “на жаль заслуговує на найсуворіше покарання”, а саме на довічне увʼязнення.

Деякий час Мисик працював у міліції. 18 березня 2016 року Приморським районним судом Одеси чоловік був засуджений за незаконне виготовлення і зберігання вибухових пристроїв, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

Нагадаємо, Приморський суд Одеси визнав винним у державній зраді, а також у зберіганні та придбанні вогнепальної зброї чоловіка, який навесні 2022 року передавав росіянам дані про розташування підрозділів ЗСУ. Зловмисника засудили до 15 років в’язниці з конфіскацією майна.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter