Колишній беркутівець став посадовцем у губернатора Самарської області Росії

Дата: 14 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Колишній співробітник “Беркуту” Максим Ковальов став виконувачем обовʼязків віцегубернатора Самарської області Росії. Він перейшов на бік РФ та воював проти України. 

Про призначення повідомив губернатор регіону Вʼячеслав Федорищев.

Колишній співробітник “Беркуту” Максим Ковальов. Фото: з телеграму Вʼячеслава Федорищева

Ковальов очолив департамент із питань правопорядку та протидії корупції. Федорищев зауважив, що колишній беркутівець брав участь у повномасштабній війні проти України, а також має “великий досвід роботи в органах правопорядку”. 

Як пише російське видання “Важные истории”, Ковальову 41 рік, він народився в Севастополі та ще до окупації Криму служив у підрозділі “Беркут”. Після того як Росія захопила півострів, “Беркут” перейшов під керівництво МВС Росії, а пізніше – Росгвардії. У 2023-му Ковальов обіймав посаду командира севастопольського окупаційного “Беркут-С”. 

Силовики цього підрозділу воювали проти України. Так, влітку 2022 року місцеві ЗМІ писали, що беркутівці повернулися до Севастополя з війни. 

Коли саме Ковальов воював в Україні, невідомо. Із серпня цього року він був заступником губернатора Волгоградської області, але пробув на цій посаді лише до вересня.

Видання з посиланням на базу даних розшуку МВС України зазначило, що проти Ковальова порушили кримінальну справу. Його підозрюють за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 1 ст. 110 ККУ);
  • державна зрада (ч. 1 ст. 111 ККУ);
  • викрадення, привласнення, вимагання вогнепальної зброї, бойових припасів, вибухових речовин чи радіоактивних матеріалів або заволодіння ними шляхом шахрайства чи зловживання службовим становищем (ч. 2 ст. 262 ККУ).

У картці розшуку зазначено, що силовик “зник” у лютому 2024 року. “Важные истории” припустили, що справа щодо нього може бути пов’язана з діями “Беркуту” під час окупації Криму: силовики перейшли на бік Росії й відмовилися роззброюватися за розпорядженням української влади.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter