Колишні полонені “ЛНР” поскаржилися до КСУ на припинення справи проти їхнього тюремника

Дата: 03 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Сьогодні колишні полонені в “ЛНР” та правозахисники Східноукраїнського центру громадських ініціатив подали скаргу до Конституційного Суду України через те, що Кремінський районний суд на Луганщині зупинив чинне судове провадження проти “експрокурора” так званої “ЛНР” Аркадія Корнієвського.

Про це повідомляє видання “Вчасно”.

Підставою для зупинення судового провадження стало те, що “експрокурор ЛНР” нібито не знає про кримінальне розслідування стосовно нього. Водночас оскаржити відмову суду неможливо, повідомила аналітик Східноукраїнського центру громадських ініціатив Надія Нестеренко.

За її словами, Аркадій Корнієвський – ексофіцер СБУ, якого підозрюють у тяжких кримінальних злочинах, зокрема щодо осіб, яких утримували в незаконних в’язницях так званої “ЛНР”. Колишні полонені стверджують, що він посідав важливе місце в злочинній ієрархії “прокуратури ЛНР” та звинувачують його в безпосередній причетності до катувань і вбивств.

“Сватівській міський суд, а потім Кремінський районний суд Луганської області два роки здійснювали попереднє судове засідання в справі проти Корнієвського, аж поки Кремінський районний суд вирішив неможливим здійснювати судове провадження проти обвинуваченого за спеціальною процедурою (тобто без його присутності). Ми вимагаємо скасувати норму кримінально-процесуального кодексу України, яка дозволяє припинення судового розгляду справ проти бойовиків. Якщо цього не зробити, то інші злочинці, що причетні до тортур та вбивств на окупованих територіях, також зможуть уникнути покарання за цією схемою”, – каже Надія Нестеренко.

Правозахисниця зазначила, що судді вибірково підходять до таких рішень і наразі немає процесуальних механізмів їх оскарження:

“У нас заочно судили колишнього президента Януковича, також заочно було засуджено так званого “міністра МНС ДНР” Кострубицького, але чомусь зупинили провадження проти Корнієвського. Дана проблема стосується не лише справи Аркадія Корнієвського: наразі немає процесуальних механізмів оскарження відмов у заочному засудженні обвинувачених у злочинах, здійснених на тимчасово окупованих територіях”.

Нестеренко також повідомила, що Конституційний Суд прийняв скаргу, але коли вона буде розглянута, поки невідомо.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter