Коли церква відмовиться від дискримінаційної ціни на газ? Запит правозахисників

Дата: 13 Жовтня 2016
A+ A- Підписатися

Правозахисний центр ЛГБТ центр “Наш світ” запитує в голови Української греко-католицької церкви Святослава, коли церква відмовиться від пільгової ціни на газ, яка є дискримінаційною щодо решти населення України.

Про це йдеться в офіційному запиті центру до голови УГКЦ Верховного Архієпископа Святослава, текст якого переданий Центру інформації про права людини.

Як повідомили в центрі “Наш світ”, приводом для запиту став оприлюднений 30 квітня коментар Святослава щодо ціни на газ для церков, яку з травня Кабмін встановив майже удвічі меншою, ніж для населення (3,913 гривні за 1 куб. метр — для релігійних організацій і 6,879 гривні за 1 куб. метр — для населення).

“Якщо сьогоднішня ціна для населення є справедливою і обґрунтованою, то ми перші будемо звертатися до Уряду з проханням таку ж ціну встановити і для релігійних організацій. Церква має нести тягарі, які несе її народ”, – цитує слова Святослава сайт УГКЦ.

У центрі “Наш світ” за допомогою запиту хочуть з’ясувати, чи виконав Святослав свою обіцянку і чи звернувся до уряду з проханням встановити для церкви ціну на газ таку ж, як і у пересічного громадянина.

“Ми тільки вітаємо таку позицію Глави УГКЦ – він, принаймні, на відміну від решти українських церковних ієрархів, помітив, що ця ситуація виглядає некрасиво та дискредитує церкву в очах громадськості. Але, хоча з часу заяви Владики Святослава минуло майже півроку, жодних заяв з боку УГКЦ щодо несправедливості та необґрунтованості ціни на газ для населення ми не бачили, як і прохань підвищити ціну для релігійних організацій до рівня цін для населення. Ми розуміємо, що такі заяви та звернення можуть просто оминути нашу увагу або загубитися в нетрях інтернету. Тому ми і просимо Блаженнішого Святослава повідомити громадськості, коли саме і яким чином він виконав (або, можливо, все ще збирається виконати) свою обіцянку”, – говорить у коментарі Центру інформації про права людини експерт центру “Наш світ” Андрій Кравчук.

Кравчук також нагадав про звернення Святослава до президента України віктора Януковича у квітні 2012 року, де голова УГКЦ просить заборонити прайди, не реєструвати ЛГБТ-організації, не брати до уваги їхні рекомендації щодо змін у законодавстві та “скористатися позитивним досвідом російських законотворців та ініціювати прийняття законодавчих актів проти пропаганди гомосексуальності в Україні”.

“Церква однозначно і авторитетно виступає проти зневаги, осуду та насильства щодо гомосексуалів, бо, засуджуючи гріх, вона з материнською любов’ю ставиться до особи грішника. Однак у сучасному світі, на жаль, існує багато інших кричущих порушень прав людини, часто навіть насильницьких, на підстави раси, статі, мови, релігії, політичних переконань, соціального походження чи майнового стану, хвороби, зокрема ВІЛ-інфекції, тощо. Усе це повинно бути засудженим і знаходитися під контролем держави. Проте не можна вирізняти якоїсь однієї категорії жертв і надавати їй особливих привілеїв, тим паче що в міжнародному і вітчизняному праві вже існує достатньо гарантій для захисту гомосексуалів від порушень їхніх громадянських прав”, – зазначив тоді Святослав.

Як зауважує Кравчук, зі слів Святослава випливає, що право на захист від дискримінації, визнання сімейних стосунків, заохочення толерантності та взаємоповаги в українському суспільстві, якщо це стосується українських ЛГБТ, є “наданням особливих привілеїв”.

“Вочевидь, за думкою пана Шевчука пересічні мешканці України цих прав не мають або мати не повинні, інакше він не називав би їх “особливими привілеями”, надання яких прямо заборонено статтею 24 Конституції України”, – каже Кравчук.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter