Колеги Шеремета отримали записи на підтвердження того, що вбивство журналіста готував КДБ Білорусі

Дата: 04 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Комітет держбезпеки Білорусі ще у 2012 році обговорював можливі варіанти вбивства журналіста Павла Шеремета, який критикував владу сусідньої країни. 

Про це стало відомо з опублікованих записів розмови, ймовірно, глави КДБ у 2008–2012 роках Вадима Зайцева, які оприлюднили на каналі Білоруського народного трибуналу в ютубі. 

На аудіофайлах звучать слова Зайцева, записані прихованим пристроєм 11 квітня 2012 року під час інструктажу співробітників елітного контртерористичного підрозділу КДБ “Альфа” в офісі в Мінську.

“Ось щодо Шеремета потрібно спрацювати, який за*бав, бл*дь. Зробимо закладку якусь і так далі, щоб цього щура, бл*дь, зовсім, бл*дь: ані рук, ані ніг не зберуть. Усе щоб було як натуральним чином, але це не так впливає на свідомість людей… Президент (Лукашенко. – Ред.) чекає цих операцій”, – каже чоловік, голос якого схожий на голос Зайцева. 

Окрім цього, як повідомляє “Українська правда”, до рук розслідувачів потрапили документи стеження за Шереметом. Також, як ідеться на аудіозаписах, під час наради в Зайцева обговорювали й інші політичні вбивства, зокрема колишнього директора білоруської в’язниці Олега Алкаєва, експолковника Володимира Бороданя і В’ячеслава Дудкіна, який був головним у країні з боротьби з корупцією.

Як зазначає на записі Зайцев, організацію політичних убивств поставив перед КДБ сам президент Олександр Лукашенко і виділив на ці потреби 1,5 мільйона доларів.

Зі свого боку в Нацполіції повідомили, що ще наприкінці минулого року отримали документи та аудіозаписи, останні з яких датовані 2012 роком, що мають інтерес для розслідування. Правоохоронці також зазначили, що отримали дозвіл на проведення слідчих дій в одній з європейських країн, однак не уточнювали в якій. 

Нагадаємо, що у вбивстві журналіста Шеремета українські правоохоронці підозрюють лікарку Юлію Кузьменко, музиканта Андрія Антоненка та військову медсестру Яну Дугарь. Усі підозрювані заперечують причетність до злочину. Так, захист Антоненка стверджує, що він вищий за вбивцю. Адвокати Дугарь наполягають, що вона має алібі, підтверджене документами й свідками, а експертиза, на якій ґрунтується підозра, неповна і необ’єктивна. Кузьменко також розкритикувала експертизу.

Відомо, що ще у 2019 році колеги Шеремета Даріас Богуцький та Едуард Чекін передали президенту України Володимиру Зеленському власне розслідування вбивства друга. Розслідувачі тоді припускали, що вбити журналіста могли через розслідування зникнення телеоператора ОРТ Дмитра Завадського, з яким Шеремет працював у Білорусі на початку 2000-х. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter