КМІС: За оптимістичним сценарієм лише половина українців планує повертатися додому з ЄС після кінця війни

Дата: 14 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Рівно половина опитаних українців (50%), які виїхали з країни після 2022 року, кажуть про плани повернутися до України. 

Такі дані опитування Київського міжнародного інституту соціології. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Gaelle Girbes / Getty Images

Соціологи опитали загалом 801 людину (дорослі громадяни віком 18 років і старше), які виїхали з України після 24 лютого 2022 року і нині мешкають у Німеччині, Польщі та Чехії.

Аналітики, коментуючи отримані результати, кажуть, що сценарій з поверненням половини опитаних є не реалістичним, а оптимістичним. Так, більшість українських біженців у Німеччині, Польщі та Чехії (66%) радше або повністю задоволені своїми нинішніми умовами проживання.

Для того щоб більше дізнатися про думки тих, хто виїхав до ЄС, соціологи поставили низку запитань, наприклад щодо інтересу до ситуації в Україні та бажання голосувати на можливих виборах, якби було рішення їх проводити. 

Виявилось, що 56% респондентів отримують інформацію про Україну, 11% було “важко відповісти” на запитання, а 34% – не цікавляться українськими новинами. Водночас українськими джерелами в цьому процесі послуговуються 42%, а решта 14% – лише закордонними.

Щодо виборів, то, якби в Україні оголосили парламентські, серед українських біженців 31% радше або однозначно голосував би на них (з них однозначно – 12%), ще 33% відповіли “важко сказати напевно, 50 на 50”, а решта – радше або однозначно не голосували б.

Виконавчий директор КМІС Антон Грушецький, коментуючи дослідження, констатує, що значна частина українських біженців втрачає або вже втратила зв’язок з Україною, втім це було очікувано. 

“Відкритим лишається питання, яку ж частину громадян можна буде повернути і що є сенс для цього робити. З одного боку, держава, українське громадянське суспільство та прості громадяни мають зіграти свою роль у підтриманні контакту з громадянами за кордоном, працювати з ними, зберігати зв’язок та мотивувати повернутися. З іншого боку, комунікація не може бути односторонньою, тобто українці за кордоном також мають свою “сферу відповідальності” і повинні мати мотивацію повернутися та докладати релевантних зусиль для збереження зв’язку з Україною”, – каже він. 

Розмірковуючи про повернення додому, найбільше респондентів говорили про нормальну роботу критичної інфраструктури (34%) і безпеку (34%) як головні фактори, що стримують. Далі йдуть житлове питання (26%) та завершення повномасштабного вторгнення (26%). Дещо менше респондентів говорили про можливість знайти роботу (16%) та умови для дітей відвідувати школу / садок (13%).

Опитування проводилося упродовж 20–26 квітня методом онлайн-інтерв’ю з використанням комп’ютера. Загалом опитали 801 респондента від 18 років і старше.

Нагадаємо, що з 18 травня 2024 року в Україні набуває чинності закон, згідно з яким усі військовозобов’язані чоловіки мають оновити дані в ТЦК та СП. Посадовці, не чекаючи травня, заборонили надавати консульські послуги чоловікам мобілізаційного віку за кордоном, а також заборонили пересилати вже оформлені ними паспорти громадянина та паспорти для виїзду за кордон. 

Низка українських юристів та правозахисників критично висловилася щодо такого кроку, зокрема, через його негативний вплив на питання повернення біженців з-за кордону. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter