Клих і Карпюк виступили у російському суді

Дата: 26 Жовтня 2016
A+ A- Підписатися

Незаконно засуджені в РФ громадяни України Станіслав Клих і Микола Карпюк заявляють, що стали жертвами провокації російських спецслужб, і не сподіваються на об’єктивний розгляд справи російськими судовими органами.

Фото Медіазона

Як передає УНІАН, про це вони сказали в ході відеоконференції з СІЗО “Грозний-1” на засіданні Верховного суду Росії з розгляду апеляції на вирок.

Зокрема, Карпюк заявив, що під час суду в Чечні не мав можливості розповісти про своє алібі.

“Я не вірю в справедливість у нашій справі. Верховний суд Чеченської республіки оголосив судову екстериторіальність російському законодавству. Поняття “закон” трактується так, як скаже співробітник ФСБ”, – сказав Карпюк.

Він підкреслив, що чинився тиск на присяжних засідателів, їх ставили перед вибором: “Ви за владу або за українців?”.

У свою чергу, Клих назвав себе жертвою “курортного сезону”. “Я не був у Чечні, але як я можу це довести через 20 років, розмовляючи по телевізору?” – заявив Клих.

Він підкреслив, що справа сфабрикована, і їх утримують ФСБ і ГРУ, можливо, з метою отримання викупу.

На думку Клиха, кримінальне переслідування пов’язане з конфліктом РФ і України.

Він також заявив, що в Москві вчився в школі, а деякі його однокласники служать тепер у ФСБ, тому, можливо, його переслідують через того, що в минулому “не поділили щось”.

Клих назвав Чечню “територією беззаконня”, де влаштовують тортури, які неможливі в Москві та європейській частині Росії.

За його словами, за таким принципом у РФ можуть притягнути до відповідальності будь-якого громадянина України, який прибув потягом до Росії.

“Я категорично проти, щоб мене асоціювали з УНА-УНСО або іншими організаціями”, – сказав він і додав, що так можна посадити будь-якого випускника Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

“Нас тут тримають, жодних перспектив немає, можливо, буде обмін”, – сказав Клих.

Адвокат у ході судового засідання звернувся до суду з проханням долучити до справи матеріали, які відхилив суд першої інстанції, що доводять алібі підсудних.

Зокрема, адвокат надав документальні докази того, що Клих наприкінці 1994-на початку 1995 року перебував у Києві і здавав сесію у виші. Також це алібі підкріплено декількома свідками.

Ці клопотання були долучені до матеріалів справи, незважаючи на заперечення прокурора.

Крім того, підкреслила сторона захисту, у підсудних зафіксовано сліди тортур електричним струмом.

Нагадаємо, у травні 2016 року Станіслава Клиха та Миколу Карпюка Верховний суд Чечні засудив на 20 і 22,5 роки ув’язнення відповідно.

За версією російського слідства, Клих і Карпюк були членами організації УНА-УНСО і наприкінці 1994 – початку 1995 року воювали проти російських федеральних сил у складі озброєних формувань самопроголошеної республіки Ічкерія.

Українці не визнають провини, заявляють, що ніколи не були в Чечні, були захоплені російськими силовиками незаконно і піддалися тортурам під час слідства. 

Правозахисний центр “Меморіал”, який проаналізував матеріали справи Станіслава Клиха і Миколи Карпюка, дійшов висновку, що звинувачення проти них сфальсифіковані і суперечать реальній картині подій часів Першої та Другої чеченських воєн. “Меморіал” визнав Клиха і Карпюка політв’язнями.

За даними українських правозахисників, після звільнення Надії Савченко, Геннадія Афанасьєва і Юрія Солошенко в Росії продовжують утримувати за ґратами щонайменше 29 українців. Із них 15 – кримські татари.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter