Клих і Карпюк мають бути звільнені за Мінськими договорами – Порошенко

Дата: 20 Травня 2016
A+ A- Підписатися

Президент Петро Порошенко наполягає, що політв’язні Микола Карпюк і Станіслав Клих мають бути звільнені за Мінськими угодами.

Про це написав він на своїй сторінці у мережі Facebook.

“Робив та все робитиму для звільнення Миколи Карпюка і Станіслава Клиха, яких вважаємо українськими політв’язнями в Росії”, – зауважив президент.

“За Мінськими угодами всі в’язні мають бути звільнені. Дав відповідні доручення МЗС та СБУ”, – додав він.

Тим часом міністерство зовнішніх справ назвало судовий процес в Чечні фарсом і вимагає його припинення, а також безпечного та негайного повернення Миколи Карпюка та Станіслава Клиха в Україну.

“Сьогоднішнє неправомірне рішення було винесене після тривалого судового фарсу у справі українців та базувалося на безпідставних та сфабрикованих матеріалах слідства, які були отримані, в тому числі, внаслідок застосування до українців тортур та психологічного тиску”, – наголошують українські дипломати.

У відомстві також звертають увагу, що суд не брав до уваги “жодних беззаперечних доказів непричетності українців до інкримінованих їм злочині”.

Нагадаємо, 19 травня колегія присяжних суду визнала українців винними в участі в бойових діях проти російських військ під час Першої чеченської війни у 1994-1995 роках.

Російське слідство звинувачувало їх у вбивстві російських військовослужбовців у Грозному під час російсько-чеченської війни . Вони свою провину заперечують.

Обидва українці відкидають всі звинувачення чеченського суду і вказують застосування до них тортур. Російська влада це заперечує.

Раніше адвокати українських політв’язнів заявили, що ключовий свідок у справі Карпюка та Клиха не міг воювати у Чечні, бо у той час сидів у в’язниці. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter