Кива та Вілкул кажуть, що внесли заставу за поліцейського, заарештованого за побиття лежачого представника С14

Дата: 13 Лютого 2019
A+ A- Підписатися

Печерський райсуд Києва 12 лютого заарештував на два місяці поліцейського Василя Мельникова, підозрюваного в побитті представника С14 під час акції біля Подільського райвідділку поліції 9 лютого. За рішенням суду, поліцейський може вийти з-під варти під заставу 115 тисяч гривень.

 

Як повідомляє “Українська правда”, 13 лютого голова профспілки МВС та кандидат у президенти Ілля Кива заявив, що вніс цю заставу. Також про внесення застави повідомив кандидат у президенти від “Опозиційного блоку” Олександр Вілкул.

Під час засідання суду 12 лютого стало відомо, що підозрюваний обіймає посаду старшого оперуповноваженого Подільського управління поліції в Києві.

За версією слідства, він кілька разів ударив ногами по голові представника націоналістичної організації “С14”.

Адвокат стверджував, що Мельников з 10 лютого перебуває на стаціонарному лікуванні, на утриманні має маленьку дитину.

Напередодні оголошення Мельникову підозри генпрокурор Юрій Луценко стверджував, що правоохоронці готують підозру поліцейському, який під час затримання націоналістів вигукнув “Лягай, Бандеро”.

Однак наразі слідство офіційно не підтверджує, хто саме вигукнув “Лягай, Бандеро”. Інформація про те, що це був саме Мельников, відсутня.

Ілля Кива заявив, що поліцію хочуть дискредитувати – особливо після заяв міністра внутрішніх справ Арсена Авакова про те, що він не дасть сфальсифікувати вибори.

13 лютого він вів трансляцію від банківської каси, коментуючи, що вносить 115 тисяч гривень застави за поліцейського Василя Мельникова.

“Своїх ми не кидаємо”, – зауважив Кива.

Цього ж дня кандидат у президенти Олександр Вілкул заявив, що також вніс 115 тисяч гривень застави за поліцейського Василя Мельникова.

“Поліцейський виконував свій обов’язок. В екстремальних умовах. Коли бойовики напали конкретно на Подільський райвідділ”, – написав представник “Опозиційного блоку” у Фейсбуці.

“Поліція не просто може, а зобов’язана застосовувати силу проти радикалів, що розперезалися”, – такий напис Вілкул розмістив на ілюстрації до свого посту.

Як відомо, 9 лютого на Контрактовій площі правоохоронці затримали учасників руху “С14”, які, за інформацією поліції, мали зеленку, газові балончики та ножі й збиралися під час виступу кандидата в президенти Юлії Тимошенко вчиняти провокації.

Ініціатива “Хто замовив Катю Гандзюк?” стверджує, що затримані були учасниками мирної акції та прийшли на зустріч із Тимошенко, оскільки підозрюваний у замовленні вбивства Катерини Гандзюк Владислав Мангер донедавна був членом партії “Батьківщина”.

Затриманих доправили до відділення поліції, звідки згодом випустили, але забрали особисті речі. За версією поліції – ножі, балончики та пістолет. Вимагаючи повернути речі, близько 40 представників С14 та їхніх прихильників влаштували штовханину з правоохоронцями у фойє відділку. Туди приїхала поліція спецпризначення і застосувала силу до учасників інциденту.

Поліція відкрила три провадження: за ч. 2 ст. 345 Кримінального кодексу (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу), ч. 1 ст. 341 (захоплення державних будівель) та ч. 4 ст. 296 (хуліганство).

Крім того, відкрито провадження щодо скоєння працівниками поліції правопорушення за ознаками  ч. 2 ст. 365 ККУ (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, що супроводжувались насильством).

Керівник київської поліції Андрій Крищенко запевнив, що поліція не перешкоджала проведенню акції “Хто замовив Катю Гандзюк?” на Контрактовій площі, але перепросив за правоохоронця, який під час затримання людей крикнув: “Лягай, Бандеро!”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter