Київ може закупити трамваї, незручні для людей з інвалідністю

Дата: 28 Червня 2015
A+ A- Підписатися

Через умови тендеру влада столиці може придбати трамваї з високою підлогою, якими не всім городянам буде зручно користуватися.

Як пише “Новое время“, в умовах тендеру, за допомогою якого київська влада планує закупити 7 трамваїв, зазначено, що рівень підлоги може бути “від 35 до 100%”. Така невизначеність цього показника призвела до того, що брати участь у тендері можуть як старі перероблені вагони, так і сучасні розробки європейського зразка.

Це позначиться на комфорті людей з інвалідністю, батьків з дитячими візочками та людей похилого віку, адже лише показник 100% забезпечує їм зручне пересування без перешкод.

Учасники тендеру подали наступні пропозиції:  кременчуцький “Крюківський вагонобудівний завод” – 247 млн грн; львівський СП “Електронтранс” (трамваї “Електрон”) – 183 млн грн; одеський “Татра-Юг” – 181 млн грн. Результати конкурсу оголосять не пізніше 17 липня.

Про трамваї, запропоновані першим з учасників, інформації у відкритих джерелах немає, і за вартістю вони дорожчі, тому навряд чи перевагу віддадуть їм. Два інших учасники виробляють трамваї з різними показниками рівня підлоги, при цьому коштують вони майже однаково.

Представники тендерного комітету телефоном відмовилися повідомити журналістам інформацію про заявлений рівень підлоги та моделі трамваїв. При цьому на сайті компанії “Татра-Юг” зазначено, що жодна модель не має показника у 100%. В результаті у салоні трамваю буде кілька перепадів висоти у три сходинки. Натомість трамваї львівського “Електрону” – усі з показником 100%. Таким чином, київська влада може сплатити майже однакову ціну за трамваї різного покоління.

З огляду на це, варто змінити мінімальний показник частки низької підлоги з 35 до 75% та керуватися не лише ціною при винесенні рішення щодо результатів тендеру. Також потрібно провести новий тендер, оскільки під час проведення цього було введено в оману Всеукраїнське громадське об’єднання “Національна асамблея інвалідів”. Організація звернулася до КП “Київпастранс” з проханням збільшити долю низького рівня підлоги, але їй відповіли, що трамваї з більшою часткою низької підлоги коштують дорожче. Натомість суми, яку розраховують витратити на 7 трамваїв, цілком вистачить на придбання таких, що мають показник 100% і будуть зручними для людей з інвалідністю та людей похилого віку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter