Кіберполіція почала розслідування щодо бази “Миротворця” за зверненням Людмили Денісової

Дата: 08 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Кіберполіція почала розслідування щодо бази “Миротворця” за зверненням Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової через розміщення тут персональних даних.

Розслідування проводиться за статтею 182 Кримінального кодексу України – “Порушення недоторканності приватного життя”, повідомляється на сайті Суспільного.

Джерело: myrotvorets.center

Кримінальну справу щодо “Миротворця” порушили після звернення Денісової, яка на початку листопада 2021 року звернула увагу на історію 13-річної мешканки Луганська Фаїни Савенкової.

Згідно з розслідуванням StopFake, російські пропагандисти використовували дитину для звинувачення України у воєнних злочинах на Донбасі на рівні ООН та ЮНІСЕФ. Дані Савенкової внесли до бази “Миротворця” через участь у фестивалі “Зірки над Донбасом” на тимчасово окупованій Луганщині.

Денісова звернулася до правоохоронців із вимогою вилучити дані про дитину з бази й закрити її.

За словами Омбудсманки, сайт не належить до жодної державної установи й порушує права не тільки цієї дитини, але й інших.

“Ми побачили, що там вона не одна, і тому ми сьогодні якраз обговорювали питання, як нам об’єднати зусилля, щоб нарешті такий сайт уже не працював. Тому що він справді завдає багато шкоди не тільки дітям, а й іншим громадянам”, – сказала Денісова в коментарі Суспільному.

Кіберполіція надіслала запит до “Миротворця” щодо наявності в списках інших неповнолітніх для перевірки викладених у зверненні Денісової обставин.

Нагадаємо, що недержавну організацію “Миротворець” створено 2014 року. Вона “досліджує ознаки злочинів проти національної безпеки України, людства та міжнародного правопорядку”, уточнюється на її сайті.

Наразі тут оприлюднено персональні дані тисяч людей, які, на думку власників бази, становлять загрозу національній безпеці України.

У 2019 році заступник голови Місії ООН з прав людини в Україні Бенджамін Моро заявив, що “Миротворець” порушує право на приватне життя і презумпцію невинуватості. На думку представників організації, сайт містить персональні дані людей, що є порушенням законодавства і становить небезпеку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter