“Казали, що хочуть відбити м’ясо від кісток”: житель Козачої Лопані розповів про катування російських окупантів

Дата: 30 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Жителя селища Козача Лопань Харківської області Олега Дигала, його сина та племінника під час окупації затримали російські військові. У підвалі їх били й катували. 

Про це чоловік розповів в інтервʼю “Радіо Свобода”.

Фото: Радіо Свобода

“Росіяни заїхали на БТР, просто збили ворота, і забігло сюди осіб 15. Я тут перебував із дружиною, сином, дочкою, племінником, дружиною племінника та його дочкою”, – розповів чоловік.

Дигало – депутат міської ради Дергачівської міської громади, тому його й затримали росіяни. Це сталося 17 березня. Тоді росіяни почали стріляти вгору, всіх поклали на землю біля будинку, замотали очі скотчем, зв’язали руки й відвезли до катівні, каже він.

“Коли нас забрали в підвал, я дуже просив, кричав, щоб сина не били – його не можна бити, у нього не зупиниться кров. У нього гемофілія. Що більше я кричав, то більше вони його били”, – розповів Дигало.

У підвалі на вокзалі син і племінник депутата пробули три доби. Сам він пробув у підвалі вісім днів, потім його відвезли до іншого місця, де тримали ще дві доби.

“Мене підвісили за руки, били в груди, по ногах палицею або дубинкою. Якісь уколи робили в ноги. Казали, що хочуть відбити м’ясо від кісток, щоб я став інвалідом. Один із них сказав, що зараз вони привезуть мою 17-річну дочку і будуть ґвалтувати її тут просто купою солдатів, а мені розв’яжуть очі, щоб я на це дивився. Але це був блеф”, – сказав він.

За словами Дигала, у камері було багато людей. На восьму добу охоронець сказав, що “приїхали ті, кого ми самі боїмося”. Після цього прийшло двоє чоловіків, забрали його та повели на другий поверх вокзалу. Там чоловіка били струмом.

Дочка Олега Дигала зараз перебуває за кордоном. Вона каже, що коли їй виповниться 18, вона приїде і піде записуватися до ЗСУ.

Раніше ZMINA писала про херсонця Миколу Макаренка, якого окупанти затримали 16 серпня і протримали в катівні 17 днів. Чоловіка допитували працівники ФСБ, і зрештою вони закінчилися чотирма зламаними ребрами, зламаною щелепою, рукою та вирізаним на нозі символом Z.

Нагадаємо, що Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки тортур, скоєних в ході російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком тортур, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу oh@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація буде використана для звернень у національні та міжнародні слідчі органи, зокрема в Комітет ООН проти тортур, Незалежну міжнародну комісію ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародний кримінальний суд, Європейський суд з прав людини тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Читайте також: Відчиняють двері в камеру, і ми маємо кричати: “Слава Путіну, слава Росії, слава Шойгу!”: розповідь херсонського волонтера про російський полон

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter