Катування та вбивства цивільних: правозахисники підготували два подання до МКС

Дата: 27 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Учасники ініціативи “Трибунал для Путіна” підготували два подання до Міжнародного кримінального суду, що стосуються злочинів Росії в Україні.

В одному поданні правозахисники описують випадки жорстокого позбавлення волі цивільних на окупованих територіях Харківської області.

Інше подання стосується позасудових страт росіянами мешканців окупованих населених пунктів.

Представники ініціативи зазначають, що такі дії сил РФ можуть становити злочини проти людяності. 

Про це вони заявили під час презентації напрацювань.

Подання ініціативи засновані на свідченнях потерпілих, свідків чи родичів жертв про конкретні злочини російських військових.

Так, в одному поданні правозахисники описали 804 випадки вбивств, що російські військові вчинили на окупованих територіях із 24 лютого 2022 до 31 березня 2023 року.

Експерти вказали, зокрема, на те, що кількість таких злочинів не пов’язана з тривалістю окупації. Так, понад 300 із зафіксованих свавільних убивств були скоєні в Київській області.

Між районами всередині області також були суттєві відмінності в поводженні росіян з цивільним населенням, наголошують правозахисники.

“У Бучанському районі було вчинено найбільше вбивств, тоді як у Вишгородському районі переважали катування та незаконне позбавлення свободи, а розстріли вчинялися зрідка”, – зазначає експертка Харківської правозахисної групи Ганна Овдієнко.

Значну частку задокументованих ініціативою страт становлять масові розстріли цивільних зі стрілецької зброї, додають правозахисники. Вони, зокрема, описали низку випадків, коли російські снайпери вбивали людей просто за перебування на вулиці. 

Велика кількість жертв свавільних страт були цивільними громадянами, що не мали жодного стосунку до війни, наголошують у поданні.

У 204 задокументованих випадках правозахисникам вдалося встановити особи потерпілих. Їх виявилося 214, оскільки в деяких злочинах було кілька жертв. Більша частина – чоловіки, говорять експерти ініціативи.

“Ми бачимо, що це не поодинокі випадковості. Це був терор проти всього місцевого населення чоловічої статі”, – підкреслила Овдієнко.

Друге подання “Трибуналу для Путіна” стосується незаконного позбавлення волі та катування цивільних на окупованих територіях Харківської області з 24 лютого 2022 до 31 березня 2023 року. Воно містить інформацію про 23 випадки незаконного позбавлення волі та катування. 

Правозахисники проаналізували свідчення колишніх полонених про дев’ять місць незаконного утримання, що росіяни створили на окупованих територіях. 

“Військами РФ на окупованій території Харківської області була облаштована внутрішньо структурована щонайменше дворівнева мережа місць протиправного утримання та катування цивільних”, – зазначає юрист Харківської правозахисної групи Владислав Должко.

До місць утримання “першого рівня” людей привозили одразу після незаконного затримання. Тут також проводили первинні допити, додає правник.

Усі потерпілі, які дали свідчення експертам ініціативи, зазначили, що з часом їх перевозили до місць несвободи “другого рівня”, де росіяни ухвалювали рішення, чи утримувати полонених далі, чи відпускати.

Допити полонених російські військові супроводжували катуваннями. Найпоширенішими були побиття, моріння голодом, катування струмом, імітація розстрілу та ампутації. 

У цьому поданні правозахисники, зокрема, встановили особи 13 імовірних виконавців злочинів.

Експерти наголошують, що злочини, описані у двох поданнях, були спрямовані на придушення будь-якого спротиву серед місцевого населення та залякування людей. Такі дії, за словами правозахисників, підпадають під визначення злочинів проти людяності.

Нагадаємо, українські юристи, правозахисники та слідчі Офісу генерального прокурора готують подання до Міжнародного кримінального суду щодо використання Росією голоду як зброї під час повномасштабної війни. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter