Карт-бланш для вилучення майна, репресій та депортації: чим воєнний стан Путіна загрожує мешканцям ТОТ

Дата: 19 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Президент Росії Володимир Путін оголосив про рішення запровадити воєнний стан в окупованих Росією Херсонській, Запорізькій, Луганській та Донецькій областях України.

Про це він заявив на засіданні Радбезу РФ 19 жовтня, повідомляє сайт Кремля.

“Я підписав указ про введення воєнного стану в цих чотирьох суб’єктах Російської Федерації. Він негайно буде скерований на затвердження до Ради Федерації. Про ухвалене рішення проінформовано і Державну думу”, – сказав Путін.

Він додав, що в Донецькій, Луганській, Херсонській та Запорізькій областях України до їхньої анексії Росією діяв режим воєнного стану, а “зараз необхідно оформити цей режим уже в межах російського законодавства”.

Відповідний указ Путіна також опублікували на сайті Кремля.

Згідно із законодавством РФ, введення воєнного стану, передбачає такі обмеження (стаття 7 Федерального конституційного закону від 30 січня 2002 р. N 1-ФКЗ “Про воєнний стан” (зі змінами):

  • посилення охорони громадського порядку і безпеки, воєнних, важливих державних і спеціальних об’єктів;
  • особливий режим роботи об’єктів, що забезпечують функціонування транспорту, комунікацій і зв’язку, об’єктів енергетики та об’єктів підвищеної небезпеки;
  • евакуація об’єктів господарського, соціального та культурного призначення, а також тимчасове виселення жителів до безпечних районів з обов’язковим наданням таким жителям стаціонарних чи тимчасових житлових приміщень;
  • особливий режим в’їзду та виїзду з території, на якій встановлено воєнний стан, а також обмеження свободи пересування такою територією;
  • тимчасове зупинення діяльності політичних партій, інших громадських організацій, релігійних об’єднань, що ведуть пропаганду і (чи) агітацію, чи іншу схожу діяльність, що підриває в умовах воєнного стану безпеку та охорону РФ;
  • залучення громадян до виконання робіт для потреб оборони, ліквідації наслідків застосування протилежною стороною зброї, відновлення пошкоджених (зруйнованих) об’єктів економіки, систем життєзабезпечення та воєнних об’єктів, а також до участі в боротьбі з пожежами, епідеміями;
  • вилучення для потреб оборони майна в організацій і громадян з наступною виплатою вартості вилученого майна;
  • заборона чи обмеження вибору місця перебування чи місця проживання;
  • заборона чи обмеження проведення зборів, мітингів, демонстрацій, пікетів та інших масових заходів;
  • обмеження руху транспортних засобів та проведення їхнього огляду;
  • заборона перебування громадян на вулицях чи в інших громадських місцях у певний час доби та надання відповідним органам права за потреби проводити перевірку документів, що посвідчують особу, особистого огляду, огляду речей, житла та транспортних засобів, а на підставах, встановлених законом, – затримання таких осіб і транспортних засобів на строк до 30 діб;
  • контроль над роботою об’єктів транспорту, комунікацій і зв’язку, ЗМІ, використання їхньої роботи для потреб оборони;
  • створення органів цензури та введення воєнної цензури за поштовими відправленнями й повідомленнями, що передаються за допомогою телекомунікаційних систем, а також контролю за телефонними розмовами;
  • інтернування відповідно до принципів і норм міжнародного права громадян іноземної держави, що воює з РФ;
  • заборона або обмеження виїзду громадян за межі РФ.

Правова аналітикиня Центру прав людини ZMINA Онисія Синюк пояснила, як таке запровадження “воєнного стану” на тимчасово окупованих територіях України може вплинути на мешканців цих територій.   

За її словами, багато з цих обмежень на цих територіях існували й до згаданого рішення Путіна, але внаслідок “введення воєнного стану” однозначно посиляться обмеження і контроль за їхнім виконанням.

“РФ, по суті, легалізує примусове переміщення жителів ТОТ та вилучення їхнього майна, вивезення підприємств та об’єктів культурного призначення, а також використання потужностей будь-якого підприємства чи організації на забезпечення потреб російської воєнної машини”, – каже експертка.

Вона припускає, що тепер українцям неможливо буде виїхати з окупованої території. Ба більше, громадяни України, які отримали паспорт РФ, на думку експертки, тепер навряд чи зможуть залишити територію Росії.

“Найімовірніше, будуть труднощі й у тих, хто має паспорти так званих “ЛНР” чи “ДНР”. Це однозначно ускладнить повернення українців, що були примусово переміщені чи депортовані”, – каже Онисія Синюк.

Вона також прогнозує, що посиляться заходи щодо примусової мобілізації громадян України на ТОТ, адже передбачається збільшення кількості перевірок документів на вулиці, транспортних засобів, навіть приватного житла. Попередньо також було відомо про мітинги родичів проти примусової мобілізації, тепер на такі протести, як і на будь-які, поширюватиметься заборона.

“Воєнний стан” також дає окупаційній владі карт-бланш щодо закриття всіх небажаних організацій та затримання цивільних осіб на тривалі терміни (щонайменше до 30 діб), вважає юристка.

Окрема небезпека – посилення заходів цензури. Українцям, що проживають на ТОТ, тепер потрібно бути ще обережнішими з інформацією, якою вони діляться в телефонних розмовах та листуваннях, адже з’являється небезпека прослуховування та збільшується ймовірність того, що телефон під час будь-якого огляду посеред вулиці вимагатимуть на перевірку.

“Рівень терору на ТОТ злетить до небес, а виїхати водночас буде неможливо”, – підсумовує Онисія Синюк.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter