Карпюка етапують з Чечні до Володимира через півкраїни

Дата: 29 Грудня 2016
A+ A- Підписатися

Українського політв’язня в Росії Миколу Карпюка 26 грудня відправили до Володимирського УФСВП з Іжевська.

Про це у Фейсбук повідомив його адвокат Ілля Новіков.

“Не питайте мене, навіщо його повезли з Чечні до Володимира через Удмуртію”, — написав він.

Новіков повідомив, що 5 грудня Карпюка етапували з СІЗО в Грозному до Володимирського централу. Станом на 29 грудня його туди не привезли.

“Я сьогодні спеціально з’їздив перевірити, оскільки місцева спецчастина як зазвичай по телефону довідок не дає, а на адвокатський запит має право відповідати в установлений термін — місяця півтора з пересилкою паперів поштою”, — пояснив Новіков.

Він додав, що як мінімум два тижні, до кінця новорічних канікул в Росії місцезнаходження Карпюка залишатиметься невідомим.

Нагадаємо, у травні 2016 року Станіслава Клиха та Миколу Карпюка Верховний суд Чечні засудив на 20 і 22,5 роки ув’язнення відповідно.

Верховний суд Росії 26 жовтня відхилив апеляцію захисту й залишив у силі вирок у справі громадян України Миколи Карпюка і Станіслава Клиха.

За версією російського слідства, Клих і Карпюк були членами організації УНА-УНСО і наприкінці 1994 – початку 1995 року воювали проти російських федеральних сил у складі озброєних формувань самопроголошеної республіки Ічкерія.

Українці не визнають провини, заявляють, що ніколи не були в Чечні, були захоплені російськими силовиками незаконно і піддалися тортурам під час слідства. 

Правозахисний центр “Меморіал”, який проаналізував матеріали справи Станіслава Клиха і Миколи Карпюка, дійшов висновку, що звинувачення проти них сфальсифіковані і суперечать реальній картині подій часів Першої та Другої чеченських воєн. “Меморіал” визнав Клиха і Карпюка політв’язнями. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter