Карабаський конфлікт: Азербайджан розслідуватиме ймовірні тортури полонених вірменських солдатів

Дата: 25 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Генеральна прокуратура Азербайджану розслідує факти ймовірних катувань полонених вірменських солдатів та осквернення азербайджанськими військовими їхніх тіл під час нещодавніх боїв у Нагірному Карабасі. 

Про це повідомили на сайті відомства.

Скріншот з відео, що з’явилися в азербайджанських телеграм-каналах у жовтні

У жовтні, ще коли бої в Нагірному Карабасі не закінчилися, в місцевих азербайджанських телеграм-каналах почали ширити відео, на якому зафільмували взяття в полон двох вірмен. Згодом там же викладали відео, де цих чоловіків розстрілюють у голову нібито в місті Гадрут, яке 30 років перебувало під контролем невизнаної Нагірно-Карабаської Республіки. Згодом ролики почали зникати з мережі, а на їхньому місці з’являлися повідомлення з офіційною позицією Міністерства оборони Азербайджану про те, що це фейки. 

Водночас журналісти британської корпорації BBC та дослідницької мережі Bellingcat, аналізуючи відео, дійшли висновку, що вони справжні. 

“Винних у таких незаконних діях буде встановлено та притягнуто до відповідальності, а громадськість отримає детальну інформацію про перебіг та результати розслідування”, – йдеться в повідомленні азербайджанської прокуратури. 

У відомстві додали, що розслідуватимуть і порушення законів та звичаїв ведення війни збройними силами Вірменії. У генеральній прокуратурі країни також закликали військових і громадян поважати та зберігати історичні пам’ятки й культові споруди на деокупованих територіях Азербайджану.

Нагадаємо, що 9 листопада Азербайджан та Вірменія підписали документ про повне припинення військових дій у Нагірному Карабасі. Бої на території відновились у вересні поточного року. За даними азербайджанської сторони, внаслідок конфлікту загинули понад 5 тис. осіб. Водночас, за даними вірменської сторони, внаслідок боїв померли більш ніж 7 тис. людей. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter