Кандидат у члени наглядової ради НСТУ Дроздовський заперечив, що є “людиною Єрмака”

Дата: 29 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Кандидат у члени наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ) від правозахисної сфери Микола Дроздовський заперечив свої зв’язки з керівником Офісу президента України Андрієм Єрмаком.

Таку заяву він зробив після того, як правозахисник журналіст Костянтин Рєуцький у публікації на сайті ZMINA назвав його “людиною Єрмака”, пише “Детектор медіа”.

Джерело: suspilne.media

Рєуцький у колонці “Банкова і Суспільне: як люди Єрмака прагнуть отримати контроль над Наглядовою радою мовника” стверджував, що Дроздовський тривалий час працював у фірмі ТОВ “Міжнародна правнича компанія”, бенефіціаром якої “був і є Єрмак”.

Своєю чергою Дроздовський у коментарі “Детектору медіа” сказав, що працював в юридичній компанії Єрмака десять років тому, звільнився 2011 року та більше чинного голову ОП не бачив.

Також, за словами Рєуцького, про Дроздовського ніхто не чув у правозахисній спільноті.

“…я поглянув, де він (Дроздовський. – Ред.) працював, – біографії кандидатів оприлюднені на сайті Нацради з телерадіомовлення. Нічого правозахисного там немає, звичайна кар’єра юриста й адвоката”, – написав журналіст.

Натомість Дроздовський відповів, що “що тоді робить адвокат, як не займається правозахистом?”

“Я все життя займаються юридичною, адвокатською, правозахисною діяльністю. Такі звинувачення некоректні”, – вважає юрист.

Він також повідомив, що 2017 року юридична спільнота довірила йому місце в громадській раді при Міністерстві юстиції. За його словами, наглядова рада два роки обирала його корпоративним секретарем АТ “НСТУ”, він брав участь у розробці нормативних документів, що регламентують діяльність корпорації.

Щодо організацій, які його висунули кандидатом, Дроздовський сказав, що це “реальні, потужні, серйозні громадські організації”.

За повідомленням на сайті регулятора, загалом Нацрада з питань телебачення і радіомовлення отримала шість заяв від кандидатів у правозахисній сфері у члени наглядової ради НСТУ, яких делегували громадські організації та об’єднання від правозахисної сфери. Серед них: 

  • Євгеній Захаров – від ГО “Правозахисна група “Січ”, Одеська обласна організація всеукраїнської громадської організації “Комітет виборців України”, ГО “Північна правозахисна група”, ГО “Харківська правозахисна група”;
  • Олександр Павліченко – від ГО “Кримська правозахисна група”, ГО “Центр громадянської просвіти “Альменда”, ГО “Центр демократії та верховенства права”, ГО “Регіональний центр прав людини”, ГО “Черкаський правозахисний центр”, Громадська спілка “Українська Гельсінська спілка з прав людини”, Чугуївська міськрайонна громадська організація “Чугуївська правозахисна група”;
  • Володимира Яворський – від ГС “Освітній дім прав людини в Чернігові”, ГО “Центр громадянських свобод”, “МАРТ”, “Докудейз” і “Центр інформації про права людини”;
  • Максим Ільчишен – від ГС “Мережа правового розвитку”;
  • Микола Дроздовський – від ВГО “Ліга народних адвокатів”, ГО “Хмельницький обласний комітет сприяння реалізації положень Конституції України”, “Хмельницьке міське товариство інвалідів Великої Вітчизняної війни та прирівняних до них осіб”, “Центр боротьби з корупцією”, “Центр правового аналізу та дослідження політичних ризиків”, “Центр з питань корекції суспільних відносин та медіації”, Всеукраїнська громадська організація інвалідів “Правозахисна спілка інвалідів”, ГО “Всеукраїнське об’єднання “Поступ жінок-мироносиць”, ВГО “Спілка громадських організацій України “Народна Рада”, ГО “Міжнародне товариство прав людини – Українська секція”, “Центр правової підтримки спецслужб України”, “Комітет з питань захисту прав потерпілих від злочинів”, ГО “Європейський проєктний центр”;
  • Руслана Якимів – від ГО “Ліга інтернів”.

Нагадаємо, що конференція ГО у правозахисній сфері має відбутися у період з 15 по 19 листопада. З 22 листопада по 3 грудня регулятор повинен ухвалити рішення про обрання членом наглядової ради НСТУ кандидата від громадських об’єднань та асоціацій у правозахисній сфері.

Його обиратимуть на місце Олександра Павліченка, чиї повноваження завершуються 7 грудня 2021 року.

Раніше ГО “Центр інформації про права людини” (ZMINA) оприлюднив відкрите звернення до голови Нацради України з питань телебачення і радіомовлення Ольги Герасим’юк, голови та членів Громадської комісії з питань проведення конференцій. У ньому правозахисники стверджували, що до складу Наглядової ради НСТУ своїх представників делегували фейкові правозахисні організації з метою обрати до цього органу свого представника.

Нацрада назвала зауваження ZMINA “тиском”, але інформацію пообіцяла перевірити.

Після перевірки до конференції допустили 32 правозахисні організації та 32 не допустили.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter