Як українцю підготується до поїздки в Крим – пам’ятка від правозахисників

Дата: 18 Липня 2016
A+ A- Підписатися

Кримська правозахисна група фіксує випадки переслідування російськими спецслужбами кримчан, які тепер проживають на материковій Україні, або жителів інших регіонів України, які приїжджають до Криму, щоб провідати родичів або з інших причин.

Якщо ви вирішили поїхати в Крим, необхідно вжити певних заходів обережності. Особливо це важливо для громадських активістів, журналістів, учасників Майдану і українських волонтерських рухів, а також соціально активних громадян України.

1. КПГ рекомендує на час поїздки призупинити свій аккаунт в соціальних мережах. Російські спецслужби відстежують інформацію, яку публікують в соцмережах, в тому числі і перепис. Будь-яка критика на адресу російської влади, публікації, які виражають вашу проукраїнську позицію, в тому числі публікації і фото під час Революції гідності на Майдані або після неї з учасниками Майдану, фото з військовослужбовцями української армії, членами добровольчих формувань, волонтерами та політиками можуть бути розцінені російськими спецслужбами як екстремістські або терористичні.

Якщо ви з яких-небудь причин не можете призупинити свій аккаунт, то в такому випадку ви можете скористатися інструкцією для кримчан експерта по цифровій безпеки Миколи Костинян про те, як убезпечити себе від переслідувань за інакомислення з боку де-факто влади Криму.

Окремо звертаємо вашу увагу, що мати аккаунти в таких соціальних мережах як “ВКонтакте”, “Однокласники” та інших для громадян України небажано, оскільки ці мережі, за фактом, контролюються ФСБ Росії. Навіть після видалення цих аккаунтів інформація, яка там була розміщена, залишається в доступі для російських спецслужб, в тому числі і ваші особисті повідомлення в чатах. Тому експерти рекомендують українцям відмовитися від використання російських соцмереж або, як мінімум, не публікувати в них пости на політичні теми і не обговорювати політику в особистих повідомленнях.

2. КПГ рекомендує, по можливості, для поїздки в Крим не брати з собою смартфони, так як в них зазвичай теж багато інформації про вас. Через ці пристрої можуть бути доступні ваші аккаунти, електронні пошти, паролі, збережені фото, які ви вважаєте безпечними, але які у російських спецслужб можуть викликати інтерес. Ваша телефонна книга також може зацікавити ФСБ, так як в ній можуть бути контакти активістів, журналістів, військових, членів їх сімей. Моніторами КПГ зафіксовані випадки, коли у громадян, які перетинають “кримську кордон”, російські прикордонники вилучали телефони, цікавилися контактами та іншою інформацією. У зв’язку з цим для поїздки в Крим краще взяти звичайний телефон з мінімумом необхідних і безпечних контактів.

3. Без особливої ​​потреби не беріть з собою інші гаджети: ноутбуки, планшети та інші пристрої. Якщо вам дійсно необхідно взяти з собою такий пристрій, зверніться до фахівця, який допоможе вам “почистити” його правильно.

4. Зверніть увагу на ваш одяг і аксесуари. Не варто з собою брати символіку Правого сектора або армії УПА, так як ці організації в РФ заборонені. Не варто ризикувати і привертати до себе увагу іншою, яскраво вираженою українською символікою.

5. Перед поїздкою ознайомтеся з правилами перетину “російського кордону”, так як РФ вважає Крим своєю територією і обмежує ввезення багатьох продуктів і товарів. При в’їзді до Криму вам доведеться спілкуватися з російськими спецслужбами. Пам’ятайте, що російські прикордонники є співробітниками ФСБ.

Не намагайтеся жартувати, не ставте зайвих запитань, не розповідаєте самі того, чого у вас не питають. Крім того, не реагуйте на провокаційні питання з боку прикордонників, наприклад, про приналежність Криму, про те, хто винен у війні на Донбасі і т.д.

Відповідаючи на питання, намагайтеся надавати тільки ту інформацію, яка і так вказана в вашому паспорті. Наприклад, на питання про ваше фактичне місце проживання краще називати адресу прописки, яка вказана у вашому паспорті, який ви надаєте прикордоннику.

6. Під час спілкування з людьми в Криму, пам’ятайте, що на вас можуть написати донос в російські спецслужби, що зараз поширено і заохочується де-факто владою. КПГ відомі випадки доносів на сусідів, знайомих і навіть родичів. Більш того, тепер вступила в силу нова стаття Кримінального кодексу РФ “Неповідомлення про злочин”.

7. КПГ рекомендує мінімізувати ваші телефонні розмови по мобільному зв’язку в Криму, особливо, якщо ви говорите про конкретних людей, організації, політичні погляди, оцінюєте політичні події. Особливу увагу зверніть на ті ситуації, якщо вашим телефонним співрозмовником є ​​кримчанин, який перебуває під слідством в Криму, або родичі такої людини.

Відносно людей “під слідством”, а також щодо їхніх родичів або друзів співробітники ФСБ, прокуратури, поліції “в рамках оперативних дій” прослуховують телефони, а іноді здійснюють спроби злому їх аккаунтів або електронних “ящиків”. Намагайтеся використовувати інші захищені канали зв’язку, не мобільний зв’язок.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter