Кадирівцю, який, ймовірно, причетний до катувань старости та її чоловіка з Луганщини, оголосили підозру

Дата: 30 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Служба безпеки України підозрює російського військового Магомеда Уздорбієва в порушенні законів та звичаїв війни, зокрема в побитті та катуванні старости з Луганщини.

Про це повідомляє Офіс генпрокурора.

Спина Галини Глобчастої після катувань. Фото: сімейний архів

Згідно з текстом підозри, з березня до жовтня 2022 року Уздорбієв разом з іншими російськими солдатами контролював село Макіївка на Луганщині.

Вони захопили Макіївську гімназію, де розмістили свій штаб і військову техніку. У квітні Уздорбієв з іншими росіянами ввірвався до будинку старости сіл Макіївка та Греківка Красноріченської громади Галини Глобчастої, де провів незаконний обшук. Окупанти знайшли в комп’ютері старости проукраїнські й патріотичні світлини та звинуватили її в диверсійній діяльності й співпраці з СБУ. 

Сама Галина розповіла в інтерв’ю МІПЛ, що 12 квітня до неї в будинок зайшли восьмеро озброєних солдатів і запитали, чи вона староста, на її ствердну відповідь вони сказали, що зараз робитимуть зачищення. Один з них майже одразу знайшов фото її сина, який служив у десантних військах у 2007–2008 роках. З вулиці покликали командира Магомеда Юсупова з позивним Лобзик. Його позивний Галина Глобчаста прочитала на формі.

Юсупов змусив жінку ввімкнути комп’ютер, де вони знайшли робочий лист, адресований ексміністру інфраструктури України Олександру Кубракову, про погану дорогу в селі. Після чого жінці за наказом Юсупова зав’язали очі й відвезли до штабу в гімназії. Її привели в кабінет директора на першому поверсі, де Уздорбієв багато разів завдав старості ударів металопластиковою трубою та катував електричним струмом. Він вимагав надати інформацію про прикордонників, ветеранів АТО / ООС, а також місце розташування українських прапорів, які Галина забрала з гімназії та заховала, коли прийшли окупанти. 

Російські військові на цьому не зупинилися, вони привели чоловіка Глобчастої Миколу, нібито щоб попрощався з нею перед розстрілом, і вивели. І знову продовжили її бити, а згодом прикували кайданками до батареї в спортзалі школи. 

Ввечері подружжя Глобчастих відпустили з вимогою до 14 квітня надати список усіх патріотично налаштованих жителів Краноріченської громади, інакше їх уб’ють. Наступного ранку Глобчасті втекли із села.

Нагадаємо, що Бородянський районний суд заочно відправив на 11 років за ґрати кадирівця Данііла Мартинова, за те що він використовував мешканців психоневрологічного інтернату як живий щит проти ударів ЗСУ.  


Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter