Кабмін призначив Князєва главою Нацполіції

Дата: 08 Лютого 2017
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів призначив генерала поліції Сергія Князєва керівником Національної поліції України.

Таке рішення уряд прийняв у середу, передає Урядовий портал.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман зауважив, що відбувся консультативний конкурс щодо відбору кандидатів на голову Нацполіції. Відповідно до закону, міністр внутрішніх справ вносить пропозиції прем’єр-міністру, а прем’єр-міністр вносить подання на кандидатуру керівника Національної поліції України.

“Сергій Миколайович все життя у карному розшуку, на передовій боротьби з злочинністю. Важливо, щоб кандидат на посаду Національної поліції України знав не за розмовами, що таке кримінальний розшук, злочинність, затримання, розуміє, як потрібно вибудовувати цю роботу. Це є надзвичайно важливим фактором”, – зазначив Гройсман.

“Сергій Князєв має багаторічний досвід роботи в карному розшуку, пройшов шлях від оперуповноваженого Білої Церкви до керівника кримінальної поліції Київської області, за останні три роки Князев успішно керував обласними управління Закарпатської, Рівненської областей, був першим заступником в Донецькій області”, – додав міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Він додав, що Князев має також бойовий досвід у зоні АТО.

Князєв, виступаючи на засіданні уряду, сказав, що “непримиренна боротьба із злочинністю і продовження реформ – це основний девіз і основні завдання”, які буде покладено перед ним і більш як 100-тисячним колективом.

Як відомо, раніше на розгляд міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова члени Консультативної комісії подали кандидатури Костянтина Бушуєва, Андрія Вишневського та Сергія Князєва.   

Правозахисники скептично прокоментували можливе призначення Князева головою Нацполіції.

“Вибір був очевидний, Аваков і його близькі люблять говорити про “керованість” системи, забуваючи сказати, що важлива керованість ним особисто. 2. Що б там не казали члени комісії з відбору – цей кандидат рекомендований ними і вони поділяють з міністром відповідальність за його призначення. І трохи своєї думки – вважаю, що конкурс в такому вигляді є неприйнятним, члени Комісії не представляли громадськість і не були нею делеговані, процедури і критерії не були прозорими”, – написав Денис Кобзин, правозахисник, Директор Харківського інституту соціальних досліджень.

“Отже, Князєв. Опєр. Мєнт. Найгірший із трійки, обраної “конклавом”. Про реформу можна забути. Звісно, щось косметичне робитиметься, але це буде імітація. Права людини для поліції знов стануть смішними словами і занозою в одному місці. Князєв – це такий собі екс-міністр Могильов, тільки не наглий. Аваков обманув усіх як кошенят!”, – пише у Фейсбук правозахисник, юрист, член робочої групи з реформування органів правопорядку РПР Михайло Каменєв.

Нагадаємо, 14 листопада 2016 року Хатія Деканоідзе подала у відставку з посади керівника Національної поліції, Кабмін задовольнив її прохання. Її обов’язки поки виконує перший заступник голови Нацполіції Вадим Троян.

15 грудня міністр внутрішніх справ Арсен Аваков оголосив консультативний конкурс на посаду керівника Національної поліції.

Раніше експерт Української Гельсінської спілки з прав людини Олег Мартиненко висловив думку, що Міністерство внутрішніх справ підкидає інформаційні приводи, щоб відвернути увагу від необхідності реальних системних змін у реформуванні поліції.

На участь у конкурсі надійшло 70 заявок від кандидатів, але 24 кандидати не відповідали необхідним кваліфікаційним вимогам до посади: мати повну вищу юридичну освіту, стаж роботи в галузі права не менше 7 років, стаж роботи на керівних посадах не менше 5 років. Ці 24 кандидати були зняті з конкурсу, решта 46 були запрошені на кваліфікаційне тестування, яке проходило 24 січня. Три кандидати відмовилися від подальшої участі в конкурсі, і тестування пройшли 43 кандидати.

Відбір претендентів проводив тимчасовий дорадчий орган, створення якої не передбачається законодавством, а є ініціативою міністра Арсена Авакова. До складу комісії увійшли: Мікаел Люнгбо, Джон Монтаніо, Джозеф МакАллістер, Євген Захаров, Роман Романов, Віталій Портников.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter