Кабмін затвердив новий стандарт профільної середньої освіти

Дата: 26 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів України затвердив новий Державний стандарт профільної середньої освіти, який дозволяє учням обирати індивідуальний навчальний план та навчатися за академічним або професійним напрямом.

Про це повідомляє Міністерство освіти і науки України.

Фото: “Освіторія”

Стандарт буде застосовуватися в академічних ліцеях (10–12 класи), а також у закладах професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої і спеціалізованої освіти.

За цим новим стандартом, учні шкіл та студенти закладів професійної (технічної) освіти і факультетів післядипломної освіти матимуть можливість обирати профіль навчання, такий як математичний, STEM, IT, мовно-літературний тощо.

Кожен профіль пропонуватиме навчальні предмети або інтегровані курси для поглибленого чи професійно орієнтованого вивчення, а також предмети або інтегровані курси поза профілем. Кількість годин для вивчення предметів за вибором зростатиме з кожним роком навчання.

Впровадження нового стандарту розпочнеться з 1 вересня 2027 року. До цього часу проводитиметься підготовка до реформи: затвердження типової освітньої програми і модельних навчальних програм, пілотування, зміна мережі закладів освіти, зокрема створення ліцеїв. Пілотування стандарту почнеться у 2025 році.

Нагадаємо, що цьогоріч вступники вперше зможуть отримати державний грант для оплати контракту в університеті через застосунок “Дія”.

Щорічно під час навчання студентам, які отримають гранти, надаватимуть від 15 тисяч гривень. Ці гранти будуть доступні у всіх державних та комунальних університетах, а також у приватних закладах, за умови, що вони мають відповідні угоди з Міністерством освіти і науки.

Студенти, які навчаються на бюджетній формі, продовжать отримувати повне фінансування від держави. Державні гранти на них не впливають – держава сплачує повну вартість їхнього навчання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter