Кабмін затвердив Методологію використання мов національних спільнот

Дата: 09 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів ухвалив Методологію використання мов національних меншин. Йдеться про забезпечення національних спільнот правом отримувати публічні, соціальні та державні послуги рідною мовою.

Про це повідомили на порталі уряду та сайті Державної служби України з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС).

Фото: Кабінет Міністрів України

“Ідеться про використання мов нацменшин у наданні публічних та соціальних послуг, у взаємодії з владою, у наданні медичної допомоги та інших сферах. Забезпечуємо право національної меншини на розвиток своєї мови та водночас зберігаємо всі переваги української мови як державної”, – зазначив премʼєр-міністр Денис Шмигаль

Він зазначив, що Україна продовжує впроваджувати європейські стандарти, стає ближче до ЄС і розраховує на якнайшвидший початок безпосередніх переговорів щодо вступу в Європейський Союз.

Віцепремʼєр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина зазначила, що Методологію розробили після консультацій з представниками Ради Європи, Єврокомісії та громадських організацій національних спільнот України.

Документ, зокрема, визначає сфери суспільного життя, в яких мови національних меншин України можуть використовуватися поряд із державною мовою за рішенням сільської, селищної або міської ради.

Це стосується таких питань як:

  • комунікації з органами влади та надання публічних послуг;
  • надання медичної допомоги;
  • надання топографічної інформації;
  • поширення інформації для загального ознайомлення;
  • написання офіційних назв на табличках (вивісках) органів місцевого самоврядування та комунальних підприємств;
  • надання соціальних послуг громадянам похилого віку та особам з інвалідністю тощо.

“Методологія використання мов національних меншин спільнот – це важливий документ, який підносить права меншин у цій сфері з теоретичного рівня на рівень щоденної практики, визначає, як саме працюватимуть ці права у кожному місті, селищі, селі. У відносинах осіб, які належать до національних меншин (спільнот) з органами місцевої влади, у лікарні і у магазині, у відтинку реклами і топоніміки, під час культурних заходів і у ході виборчих кампаній. Це справжнє оприсутнення єдності у розмаїтті, якого ми прагнемо”, – сказав очільник Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Віктор Єленський.

Нагадаємо, що у вересні 2023 року Верховна Рада у другому читанні ухвалила законопроєкт про внесення змін до Закону “Про національні меншини (спільноти) України” щодо деяких питань реалізації прав і свобод осіб, які належать до національних меншин (спільнот) України, врахувавши низку рекомендацій від Венеційської комісії.

Після цього уряд ухвалив державну цільову програму “Єдність у розмаїтті” на період до 2034 року. Вона має створити умови для реалізації прав і можливостей національних спільнот та корінних народів. Це частина однієї з вимог для вступу України до Європейського Союзу.

Читайте також: Зміни до закону про нацменшини: що не так і чи почує Україна нові зауваження від ЄС

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter