Кабмін розробив план реалізації Нацстратегії сприяння розвитку громадянського суспільства

Дата: 18 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Кабмін запросив громадян України до обговорення проєкту розпорядження “Про затвердження плану заходів на 2022–2024 роки щодо реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2021–2026 роки”.

Текст документа оприлюднено на сайті КМУ.

Джерело: pexels.com

Підготовка плану заходів здійснювалась у тісній співпраці з органами виконавчої влади та громадськістю, заявили в Кабміні. Протягом вересня – листопада 2021 року відбулися понад 20 онлайн-зустрічей для обговорення пропозицій до проєкту плану заходів. Участь у них узяли понад 250 представників інститутів громадянського суспільства, міжнародних організацій, науковців, експертів, які надали майже 100 пропозицій, ідеться в повідомленні.

Ще понад 20 зустрічей, узгоджувальних нарад, обговорень за участю представників інститутів громадянського суспільства, органів виконавчої влади, міжнародних організацій, науковців, експертів організував секретаріат КМУ протягом жовтня 2021 – лютого 2022 року.

До секретаріату Кабміну надійшло понад 170 пропозицій до плану заходів від інститутів громадянського суспільства, наукових установ, міжнародних організацій, експертів та близько 60 – від органів виконавчої влади.

Проєкт відповідного розпорядження розробили з урахуванням пропозицій від громадянського суспільства, а це:

  • 16 заходів задля забезпечення ефективних процедур громадської участі у формуванні та реалізації державної політики на національному та регіональному рівнях, розв’язанні питань місцевого значення;
  • 16 заходів задля створення сприятливих умов для формування та інституційного розвитку інститутів громадянського суспільства;
  • вісім заходів задля стимулювання участі інститутів громадянського суспільства в соціально-економічному розвитку України;
  • 11 заходів для створення сприятливих умов для співпраці між секторами.

Водночас під час розроблення плану заходів ураховували напрацювання групи експертів у сфері розвитку громадянського суспільства.

Згідно з проєктом, Кабмін щоквартально отримуватиме інформацію щодо реалізації стратегії.

Заходи виконуватимуться в співпраці з інститутами громадянського суспільства, міжнародними організаціями, що визначені партнерами в їхній реалізації, коштом державного та місцевого бюджетів. Їхній об’єм визначатиметься центральними органами виконавчої влади та затверджуватиметься місцевими бюджетними програмами, а також програмами й проєктами міжнародної технічної і фінансової допомоги та з інших джерел, не заборонених законодавством.

У повідомленні Кабміну наголосили, що реалізація запропонованих заходів з розвитку громадянського суспільства “позитивно вплине на можливість реалізовувати права та інтереси всіх визначених зацікавлених сторін”. Зокрема, передбачається:

  • підвищення рівня обізнаності громадян про можливість створення організацій / інститутів громадянського суспільства, а також спрощення процедур реєстрації таких організацій / інститутів;
  • удосконалення форм участі громадян, організацій / інститутів громадянського суспільства, жителів громад в ухваленні рішень як на національному, так і на місцевому рівні;
  • підвищення рівня інституційної та ресурсної спроможності організацій / інститутів громадянського суспільства, розширення механізмів фінансової підтримки таких організацій / інститутів органами державної влади, органами місцевого самоврядування, громадянами, суб’єктами господарювання;
  • розширення можливостей для здійснення діяльності організацій / інститутів громадянського суспільства, їхньої участі в соціально-економічному житті, благодійній та волонтерській діяльності;
  • поширення практик міжсекторальної співпраці між організаціями / інститутами громадянського суспільства, суб’єктами господарювання та органами державної влади для досягнення суспільного блага тощо.

Письмові пропозиції до проєкту акта можна надсилати до 22 липня 2022 року за відповідною формою на електронну адресу leonteva@kmu.gov.ua.

Консультації щодо проєкту акта, що винесений на обговорення, надаються в разі надсилання відповідного звернення на адресу електронної пошти leonteva@kmu.gov.ua.

Відповідальна особа в Департаменті інформації та взаємодії з громадськістю секретаріату Кабміну – Леонтьєва Анна Анатоліївна.

Звіт про результати консультацій із громадськістю буде оприлюднений у рубриці “Громадянське суспільство і влада” розділу “Для громадськості” Урядового порталу не пізніше ніж через два тижні після схвалення зазначеного проєкту акта на засіданні уряду.

Текст проєкту розпорядження Кабміну доступний тут, проєкту плану заходів – тут.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що українцям можуть дозволити спрямовувати до 2% сплаченого податку на доходи фізичних осіб неприбутковим організаціям, які борються за права велосипедистів, піклуються про бездомних тварин, допомагають забезпечувати військових тощо.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter