Кабмін перегляне список ліків, які закуповують через міжнародні організації

Дата: 18 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

До ухваленого за основу парламентом законопроєкту №1076 “Про публічні закупівлі” внесли правки щодо медичних закупівель через міжнародні організації. 

Про це повідомила депутатка “Слуги народу” Роксолана Підласа у фейсбуку. 

Навколо міжнародних закупівель ліків дуже багато емоцій. Правдивих і не дуже. Сьогодні я внесла правки до…

Gepostet von Roksolana Pidlasa am Dienstag, 17. September 2019

За її словами, суть поправок полягає в тому, що окремі препарати Україна буде і надалі закуповувати через міжнародні організації, але на умовах уряду і тимчасово. 

“Наше бачення з головою комітету здоров’я нації співпадає: в перспективі одного-двох років Україна сама буде закуповувати переважну більшість препаратів”, – зазначила вона. 

Відомо, що після голосування в парламенті за законопроєкт низка пацієнтських організацій виступила з критикою документа. Вони наголошували, що документ скасовує можливість закуповувати ліки за допомогою міжнародних організацій, зокрема ліки та медвироби, що допомагають боротися з дитячою та дорослою онкологією, серцево-судинними захворюваннями, а також вакцини. 

За словами депутатки, у команди, яка працювала над поправками, немає заперечень щодо закупівлі вакцин через UNICEF і ця практика буде продовжуватись і надалі.

“А от щодо решти міжнародних компаній є питання. Дійсно, є випадки, коли, наприклад, певні препарати доцільно закупати через посередників, бо їх сертифікація в Україні буде дорожчою за вартість закупівлі. За три роки роботи ProZorro сотні закупівельників прокачали свої навички й експертизу. У нас у державній системі вже є спеціалісти, які легко потягнуть закупівлі такого рівня. Через півтора-два роки перехідного періоду ДП “Медичні закупівлі України” спокійно може наростити власну спроможність і проводити такі тендери самостійно”, – зазначила Підласа. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter