Ймовірного вбивцю двох цивільних в окупованій Новомихайлівці завербували до російської армії з колонії

Дата: 06 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

У листопаді 2022 року в окупованому селі Новомихайлівка у Запорізькій області російські військові вбили двох цивільних чоловіків та намагались зґвалтувати їх родичку. Підозрюваний у цьому російський військовий міг потрапити до армії РФ з колонії. 

Про це розповідають журналісти видання “Настоящее время”. 

Фото: OSINT Бджоли

Про вбивство 40-річного Сергія Голубенка та 32-річного Миколу Хомнікова російськими військовими дізнались ще у 2022 році. Тоді ж українські активісти, що працюють з відкритими даними, змогли встановити особу ймовірного вбивці – Сланова Батраза Володимировича з Північної Осетії. 

Журналісти “Настоящего времени” отримали доступ до телеграм месенджера російського генерала Сергія Медведєва., який є начальником штабу 58-ї загальновійськової армії ЗС РФ з позивним Єрмак. 25 листопада 2022 року він відправив голосове повідомлення своєму замполіту Віталію Шопаге, в якому розповів про “поганий інцидент”.

“Тобі треба терміново розібратися по ньому і доповісти. Я – “Єрмак”. Як зрозумів мене?”, – йшлось у повідомленні. 

Інцидент, про який розповів Медведєв, – вбивство Голубенка та Хомнікаова, а також спроба зґвалтування жінки, пов’язаної з обома чоловіками. 

Як виявилось, 18 листопада 2022 року Сланов разом із кількома товаришами по службі поїхали додому до місцевих жителів, яких вважали коригувальниками. За чотири дні, коли росіяни випили “п’ять літрів домашнього вина”, Сланов захотів повернутись до одного з будинків.

Обидвох вбитих чоловіків забрали з дому, відвезли до лісосмуги та розстріляли, а невдовзі росіяни приїхали до третьої потерпілої. 

“У процесі поїздки двоє чоловіків, одягнених у військову форму, розмовляли з нею і вимагали від неї визнання, що вона інформатор і вони зливали інформацію про місцеперебування військ ЗС РФ. Надалі водій автомобіля звернув з дороги, зупинився, оголив свої статеві органи і сказав : “Сосі”. Вона відмовилася, а водій майже відразу заснув за кермом. Після цього вона втекла з автомобіля”, – йдеться у доповіді російських військових, до яких отримали доступ журналісти. 

З бази даних силовиків у Росії розслідувачі отримали дані, що Сланова кілька раз судили за грабунки та п’яні ДТП з постраждалими. Останній реальний вирок він отримав за два місяці до початку повномасштабного російського вторгнення в Україну. Остання згадка про Сланова у базі оперативного обліку російського МВС – “за вбивство двох цивільних затримано військовим слідством, заарештовано 16.01.2023 за пунктом А частини 2 статті 105 Кримінального кодексу Російської Федерації”. 

Українські правоохоронці, з якими поспілкувались журналісти, також ведуть розслідування вбивства чоловіків у Новомихайлівці. За два роки окупації у прокуратурі Запорізької області зафіксували загалом щонайменше 45 випадків убивств цивільних російськими військовими. 

Нагадаємо, що заочно довічне отримали двоє росіян, які розстріляли цивільні автівки на Чернігівщині. Мова йде про Кирила Бойкова та Артема Разінкіна.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter