#ЯзахищаюЇї: для чого українські юристки запустили флешмоб у мережі?

Дата: 08 Жовтня 2018
A+ A- Підписатися

Українські юристки запустили у Facebook флешмоб #ЯзахищаюЇї, щоб розповісти про множинну дискримінацію, з якою стикаються тисячі жінок у країні.

Про це вони розповіли на прес-конференції в Києві, передає кореспондент Центру інформації про права людини.

Авторками ідеї флешмобу стали адвокатки Лариса Денисенко та Олена Зайцева. Цілий тиждень на офіційній сторінці асоціації юристок України “ЮрФем” у Facebook активістки публікували історії успіху захисту прав жінок.

“Із дитинства Марина відчувала дискомфорт, не розуміла, чому її звуть Михайлом і весь час пояснюють, що вона хлопчик, тому мусить поводитися як хлопчик. У студентські роки, отримавши більше інформації, вона зрозуміла, що вона – трансґендерна людина, відкрилася батькам, але вони сприйняли це як жарт. Марина звернулася до лікарів для отримання медичного свідоцтва про корекцію статевої належності, котре потрібне для внесення змін до документів про особу та ін. Пройшовши всі обстеження, отримавши діагноз, здійснивши повний об’єм можливої та доступної хірургічної корекції, Марина прийшла на медичну комісію за отриманням медичного свідоцтва. Однак лікарі відмовили у видачі документа, вимагаючи попередньо провести повну стерилізацію. Під час судового процесу було доведено протиправність відмови у видачі свідоцтва. Суд прийняв рішення на користь Марини та зобов’язав видати медичне свідоцтво. Зараз Марина живе своїм життям з документами, в котрих її ґендерний маркер відображає її ґендерну ідентичність”, – розповіла історію однієї зі своїх клієнток адвокатка Оксана Гузь.

Одна з історій у межах флешмобу #ЯзахищаюЇї

За словами Гузь, історії, які розповіли адвокатки, неможливо назвати простими кейсами, адже зі своїми клієнтками жінки стали набагато ближчими.

“Вона передасть вам смерть. Просто рукостисканням. Сльозою. Подихом. Так говорили про мою клієнтку Марину. 32 роки. Перша вагітність. Збереження. Кровотеча. Переливання крові. І от – у неї ВІЛ. Ми боролися довго, виснажливо, вибороли повагу, фінанси, подовжили життя, покращили якість життя. Отримати фінанси на лікування і побороти стереотипи було однаково важко. Втім, частково вдалося. Марина народила. Ані зараз 20 років. Вона здорова і сильна. Марини з нами вже немає шість років”, – розповіла на своїй сторінці у Facebook історію захисту своєї клієнтки інша адвокатка Лариса Денисенко.

Жінка зауважує, що в Україні досі існує проблема дискримінації людей з ВІЛ не тільки в суспільстві, але й у медичних закладах:

“За останні два роки я знаю мінімум про п’ять відмов обслуговувати ВІЛ-позитивних жінок у лікарнях”.

Щоб зробити видимими проблеми, з якими стикаються жінки в сучасній Україні, активістки також розробили спільно з художницею Даною Рваною серію листівок, присвячених цій темі, а також провели виставки робіт Рваної в судах та міністерствах.

Виставка у Верховному Суді

“Дуже важливо, що свято (День юриста – ред.) використовують як нагоду, щоб ще раз підкреслити важливість захисту прав людей. Активісти по всій Україні звертають увагу на те, що треба розуміти важливість питання доступу жінок до правосуддя та корені дискримінації при прийнятті рішень на рівні держави. Важливо, щоб будь-яка дія, що стосується покращення доступу жінок до правосуддя, була проаналізована з боку обізнаності їх про такі можливості”, – зазначила менеджерка проекту “ООН-жінок в Україні” “CEDAW в дії” Марина Руденко.

Також вона додала, що досі в нашому законодавстві немає визначення множинної дискримінації, проте воно є в міжнародних документах, які ратифікувала Україна, зокрема в Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок.

Нагадаємо, що скоро у Верховній Раді вперше проведуть парламентські слухання стосовно питання дискримінації жінок із вразливих соціальних груп.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter